Никой от световните лидери не следи президентските избори в САЩ толкова внимателно, колкото украинския държавен глава Володимир Зеленски, и той наистина има сериозни причини за това, пише The Guardian.

Камала Харис, ако спечели, вероятно ще продължи политиката на Байдън за Украйна, но ако Тръмп се върне в Белия дом, той може да прекрати военната подкрепа за Киев или да я превърне в преходен етап към мирно уреждане, за предпочитане под негово ръководство. В разговор със Зеленски републиканският кандидат се застъпи за "справедлив свят“, но Украйна се опасява, че той ще затвори вратите за НАТО и ще позволи на Русия да запази завоюваните територии.

Според Тръмп въоръжаването на Украйна не отговаря на интересите на Съединените щати: милиарди долари се харчат за загубена война, въпреки че са необходими за решаване на належащите проблеми на американците и отблъскване на реални външни заплахи. Бившият президент посочва за основен враг не Русия, а Китай, върху който иска да се съсредоточи.

Украйна няма веднага да свали оръжията, ако Тръмп спечели изборите. Киев ще има достатъчно запаси за няколко месеца, а Европа ще продължи да го поддържа. Въпреки това към края на април Съединените щати са предоставили 50,4 милиарда долара военна помощ на Украйна, докато 10 други донори от НАТО заедно са предоставили 42 милиарда долара. Ако Вашингтон спре подкрепата за Украйна, съюзниците няма да могат да го заменят и украинските въоръжени сили ще останат без оръжие.