В рамките на днешния ден се очаква министър-председателят на Унгария Виктор Орбан да пристигне на предварително необявено посещение в Киев – първото му в Украйна след началото на войната, съобщава британският вестник The Guardian, позовавайки се на източници.

От редакцията подчертават, че визитата на Орбан се случва в момент, в който Унгария поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. В хода й той трябва да проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Според The ​​Guardian Михайки Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, е отказал да коментира информацията, но друг източник в Киев е потвърдил плановете.

"Орбан ще бъде тук утре, освен ако няма промени в последния момент“, е уверил източникът в понеделник.

Източник от Будапеща допълва, че преговорите за посещението са били продължителни. Твърди се, че основната тема ще бъде въпросът за правата на унгарското малцинство в Украйна, което живее близо до границата между двете страни.

"Предпоставката на срещата бе да се реши въпросът с правата на гражданство. През последните седмици беше постигнато споразумение. Те ще могат да обявят това като успех“, обяснява събеседникът на редакцията.

Официални лица от Киев подчертават, че не е ясно дали Орбан ще пътува до Киев в качеството си на премиер на Унгария или като представител на ЕС.