Дългата пауза след изборите в Чешката република приключи, след като ново правителство встъпи в длъжност и обеща спешно да се справи с новата вълна на коронавируса, инфлацията, цените на енергията и нарастващия бюджетен дефицит, пише британският вестник The Guardian.

Десет седмици след решителната победа на общите избори, правителство на петпартийна коалиция, оглавявана от Петер Фиала, новият министър-председател, положи клетва пред чешкия президент Милош Земан, който го призова да направи "нещо полезно“ на фона на ужасните предупреждения за започваща криза в централноевропейската страна.

Земан, чието лошо здраве и дълъг престой в болница забавиха встъпването в длъжност на правителството се обърна към новото правиителство на церемония по полагане на клетва в президентския дом в замъка Лани в провинция Бохемия, след което Фиала положи венец на гроба на Томаш Масарик, основател и първи президент на Чехословакия.

"Най-лесното нещо би било просто да ви пожелая успех, но това не е много конкретно“, каза Земан пред 18-членния нов кабинет, след като всички нови министри преминаха тестове за Covid-19, преди да им бъде разрешено да участват. "Затова бих искал да Ви пожелая да оставите след себе си нещо полезно. Звучи очевидно, но не е очевидно."

57-годишният Фиала, бивш професор по политически науки, става 13-ият министър-председател на Чешката република от нейното формиране през 1993 г. след разпадането на Чехословакия. Той замества Андрей Бабиш, милиардер, бивш олигарх, който планира да се кандидатира за чешки президент, когато мандатът на Земан изтече през 2023 г., след като неговото популистко правителство беше победено на изборите през октомври миналата година.

Първото заседание на кабинета в петък следобед следва да реши дали да се удължи извънредното положение, въведено миналия месец от напускащото правителство заради поредната вълна на пандемията. Чешката република има едно от най-лошите нива на смъртност от вируса в света, с повече от 35 000 смъртни случая при население от 10,7 милиона.

Новият министър-председател, почитател на Маргарет Тачър, вече спечели една битка, като отхвърли опита на Земан да наложи вето на назначаването на новия външен министър Ян Липавски въз основа на предполагаемо лоши академични квалификации и предполагаемо критична позиция към Израел .

Превод и редакция: Юлиян Марков