"НАТО трябва да спре да търси нови врагове и да се съсредоточи върху основния враг-Москва. Европейските членове на НАТО няма да могат да повлияят значително на баланса на силите в Азия, дори и да искат", пише за Guardian Саймън Тисдал външнополитически анализатор на Observer.

Това ли беше седмицата, в която Украйна загуби войната? Или казано по друг начин, седмицата, в която Западът загуби Украйна? Героичната съпротива на бойното поле продължаваше, украинските граждани се бореха с безмилостните жестокости като ракетния удар по детската болница "Охматдит" в Киев - но във Вашингтон лидерите на НАТО, които избягват риска, упорито се придържаха към картата на пътя към поражението.

Свръхпредпазливият президент на САЩ Джо Байдън, чиято политическа слабост нараства с всеки изминал ден, заяви, че съюзът от 32 държави е най-силният, който светът някога е виждал. Но каква е ползата от алианс, който се страхува от битка? Рядко пропастта между реториката на солидарност и ужасяващия политически отказ да се противопостави пряко на руската бруталност е толкова голяма.

Тази пропаст може да се окаже фатална за Украйна и НАТО. Ръководителите на алианса са съгласни, че отблъскването на Москва е жизненоважно за бъдещата сигурност на Европа и за върховенството на международното право. Но техният нов "Договор за Украйна" помага на Киев просто да оцелее, а не да спечели. Те нямат план за победа над Русия. Всъщност изглежда, че се страхуват от нея. Това е отворена покана към президента Владимир Путин за подновяване на агресията в Източна Европа.