Има нещо коварно в идеята за "умора от Украйна“: тя лесно може да доведе до мнението, че това, което наистина има значение за руската инвазия, е колко голям интерес предизвиква тя на Запад. Всъщност за украинците съпротивата продължава да изисква опустошителна цена в услуга на екзистенциална кауза. Въпреки че няма официални данни за жертвите, доклад от август дава оценка за 300 000 ранени от двете страни и 190 000 убити.Въпреки това е вярно, че перспективата за някакъв решителен пробив, който ще изтласка руските войски от украинска земя, изглежда по-далечна от всякога. А междувременно, с бушуващата нова криза в Близкия Изток, апетитът в западните столици да продължат да осигуряват финансирането и оръжията, от които се нуждае Киев, само намаля. През 2024 година основният въпрос ще бъде дали тази загуба на инерция означава, че постигането на някакъв вид решение на става по-вероятно, или войната просто ще се проточи без ясен път към своя край, коментират в редакцията на британския вестник The Guardian.

Настроението в Киев по отношение на ситуацията на фронта значително се влоши в последно време. До този извод е стигнал кореспондентът на The Guardian за Централна и Източна Европа Шон Уокър след последното си посещение в Украйна.

"За първи път от началото на войната нямаше много оптимизъм на хоризонта. Този процес започна през септември и оттогава настроенията стават още по-песимистични. Чувате хора да казват, че не вярват, че войната ще бъде спечелена по начина, по който са вярвали преди. Според някои това означава, че украинците ще трябва да се бият още по-усилено, а някои тихо се чудят дали не е време да се помислим дали има начин да се сложи край на войната“, обяснява Уокър.

Твърди се, че основната причина за този песимизъм е усещането, че контранастъплението на украинските въоръжени сили е било прекъснато. Докато повечето анализатори казват, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са се адаптирали впечатляващо към новите оръжия, американски служители смятат, че военните на Киев са твърде разпръснати по фронта.

Според голяма част от анализаторите фронтовата линия вече е укрепнала толкова много, че е трудно да си представим значителен пробив от едната или другата страна.

"Има малко признаци, че някоя от страните в конфликта ще постигне голям напредък в скоро време. Русия е изградила невероятно плътни отбранителни укрепления, които правят почти невъзможно за Украйна да напредне. Но укрепленията също спират руснаците, защото те ще трябва да преодолеят огромните минни полета, които самите те са поставили“, отбеляза кореспондентът на британския вестник.

Отбелязва се, че междувременно Русия значително е засилила използването на дронове, което също забавя напредването на украинските войски. В статията се посочва също, че Владимир Путин е готов да изпрати на смърт почти неограничен брой наборници, без да плаща политическа цена, и че Украйна все по-трудно заменя загиналите, ранените и изтощените войници на фронтовата линия.

Друг кореспондент на The Guardian се фокусира върху нерешения проблем с военната помощ на САЩ. Според него, ако финансирането не пристигне под една или друга форма, "това ще бъде катастрофа за Украйна“: "Украинците вече са изправени пред недостиг на всичко необходимо“.

"Въпреки толкова значителни неуспехи“, пише Уокър, "все още има изключително усещане сред много хора, че дори и да са изтощени, това е тяхната битка и те трябва да продължат да се борят. Но без никаква сигурност, че подкрепата на САЩ ще бъде предоставена, само решителността не е достатъчна“.

В същото време изданието отбелязва, че дори тези, които сега мислят за мир, не вярват, че Путин ще се спре.

"Повечето хора разбират, че всяко мирно споразумение, което Путин подпише, няма да има голяма разлика без сериозни гаранции за сигурност от Запада. Това преди всичко е източникът на униние: витае усещането, че не е ясно как да се продължи, но също така не е ясно как да спре всичко“, обобщава Уокър.