Франция ще окаже натиск върху Брюксел да сключи споразумения с Обединеното кралство за предоставяне на убежище на мигранти и да се опита да попречи на нелегалните мигранти да пресичат Ламанша, пише The Guardian. Френското правителство, което миналата седмица пое председателството на Съвета на ЕС за шест месеца, иска решителни действия от целия блок, въпреки предупрежденията, че други държави-членки нямат намерение да сключат споразумение за миграция с Обединеното кралство.

Според висш френски служител договорът има за цел да създаде единна правна рамка с Обединеното кралство, така че хората да могат законно да търсят убежище в тази страна. "Очевидно това означава реципрочност“ на споразумението, подчертава източникът: предполага се, че британските служители ще могат да изпращат хора, на които е отказано убежище, обратно в европейските страни, откъдето са дошли. Служителят отбелязва, че Париж ще бъде готов за подобни случаи, а основната цел е в крайна сметка всички мигранти да бъдат настанени.

Остава неясно дали Лондон ще се съгласи на подобна оферта, пише британският вестник. По време на преговорите за Брекзит правителството се отказа от договора, който съществуваше по време на членството на страната в ЕС, и позволи на хората, на които е било отказано убежище, да бъдат върнати в ЕС. Дълго време обаче правителството не позволяваше на хората да кандидатстват извън страната, опасявайки се, че това ще доведе до увеличаване на броя на фалшивите заявления.

Междувременно европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон каза пред The Guardian миналия месец, че други държави-членки на ЕС не са склонни да подпишат такова споразумение с Обединеното кралство във връзка със спора за Северноирландския протокол след Брекзит. В отговор френски източник възрази, че мигрантите са "много важен въпрос не само за французите, но и за всички европейци“. Франция, Белгия и Нидерландия са "изправени пред голям проблем“, защото хиляди хора наводняват тези страни, опитвайки се да стигнат до Обединеното кралство, каза той.

Както припомня вестникът, миналата година отношенията между Париж и Лондон бяха в дълбока дипломатическа криза, след като 27 мигранти се удавиха в Ламанша в опит да стигнат до Обединеното кралство. Френското правителство смята, че мекото законодателство за заетостта на Обединеното кралство е привлекателно за нелегалните имигранти. От своя страна британската страна обвинява еврозоната без граници за сегашната ситуация: миналата година вътрешният министър Прити Пател посочи, че "реалният проблем с потоците от нелегални мигранти е липсата на каквато и да било защита на границите в ЕС“.

В статията се отбелязва, че договореното споразумение с Обединеното кралство е част от обширна програма за действие, чрез която Франция иска да засили контрола върху свободното движение на хора. Президентът Макрон възнамерява да реформира Шенгенското пространство без паспорти и да продължи напред в приемането на отдавна отлагания закон за разпределението на бежанците между страните в блока, пише The Guardian.

Превод и редакция: Иван Христов