Британският външен министър Лиз Тръс се среща с руския си колега Сергей Лавров в четвъртък на фона на предложения "най-строг режим на санкции на Обединеното кралство срещу Русия“, пише британския вестник The Guradian.

Тръс е заявила пред британските депутати, че законите ще бъдат в сила до 10 февруари, но досега нищо не е внесено в парламента, което породи подозрения сред опозицията, че правителствените юристи засега не успяват да формулират "мащабните и безпрецедентни нови санкции“.

Министерството на външните работи потвърди забавянето. "Нашето ново законодателство за санкции ще бъде подписано тази седмица и скоро след това ще бъде внесено в парламента“, се казва в изявление. "Това ще бъде най-строгият режим на санкции на Обединеното кралство срещу Русия и означава, че можем да действаме в съгласие със САЩ и други партньори. Парламентът ще бъде в почивка за две седмици.

Не е посочена причина за забавянето, но Министерството на външните работи може да посочи, че мерките, макар и оформени като закон, ще влязат в сила само в случай на руска инвазия. ЕС също все още обмисля какви санкции ще приложи, включително върху петте газопровода, свързващи Русия и Германия.

Говорейки преди посещението си в Москва, Тръс каза: "Русия не трябва да се съмнява в силата на нашия отговор. Много пъти сме казвали, че всяка по-нататъшна инвазия ще доведе до сериозни разходи, включително чрез координиран пакет от санкции. Тук Русия има избор. Силно ги насърчаваме да деескалират и да изберат пътя на дипломацията."

В изявление в сряда вечерта руското външно министерство предупреди, че британските служители трябва да променят реториката си. "Британската страна трябва ясно да осъзнава, че без осезаема промяна в тона на изказванията на представители на британското ръководство е невъзможно продуктивното взаимодействие нито при решаването на двустранни проблеми, нито при уреждането на международни проблеми“, казаха от Министерството.

"Отношенията между нашите страни трябва да се основават на принципите на равенство и взаимно уважение, без изкуствени ограничения, възпрепятстващи бизнеса.

Москва добави, че търговско-икономическите връзки остават "стабилизиращ“ фактор в двустранните отношения межди Русия и Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков