НАТО се стреми да засили дългосрочния си ангажимент към Украйна в условията на война въпреки новите предупреждения от Москва за ескалация на конфликта, потвърждават пред Foreign Policy западни представители и сътрудници на американския Конгрес.

Планът, който, ако бъде одобрен, ще бъде представен на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли, призовава за създаването на нов пост на "висш граждански представител" на НАТО в Украйна по модела на подобен пост, създаден от НАТО в Афганистан.

Новият пратеник ще координира подкрепата на алианса за Украйна, включително потока от военна помощ за Киев от различни западни държави.

Постът на високопоставен пратеник ще изпрати и политически сигнал към Украйна и Русия за ангажираността на алианса в борбата срещу Русия, тъй като украинското правителство се стреми към постоянно членство в НАТО, за да засили отбраната си.

Решението ще ускори обучението и оборудването на украинските войски, но също така повишава риска войната в Украйна да прерасне в по-широка конфронтация на Запада с Русия и дори да стане ядрена.

Някои западни официални лица приветстваха създаването на новата позиция на пратеник като част от по-широк пакет от мерки за подкрепа на Украйна от страна на НАТО.

Но други служители в НАТО в частен план разглеждат ролята на пратеника като част от орязана функция, която не замества основната цел на Киев - официалното присъединяване към алианса.

"Това е част от утешителната награда, която всички се опитваме да дадем", е заявил един от служителите на НАТО.

Най-силните поддръжници на Украйна в Европа, особено в източноевропейските страни, настояват страната да получи официална покана за присъединяване към НАТО като пълноправен член на предстоящата среща на върха, но САЩ и Германия блокират този опит.