Държавите от НАТО все още не са решили какъв ще бъде съставът на участниците и форматът на преговорите с Русия по въпроса за гаранциите за сигурност, пише британският вестник The Financial Times.

Позовавайки се на официалните представители на Алианса, изданието отбелязва, че все още "няма консенсус“ по този въпрос. Според един от събеседниците на вестника в момента се водят дискусии как точно НАТО ще отговори на предложенията на Москва. Изданието твърди, че западните политици ги смятат за неприемливи, но биха искали да избегнат категоричен отказ, който заплашва допълнително да усложни отношенията с Руската федерация, и да се опитат да намерят общ език.

"Проблемът тук е, че ако просто кажете "не“ [в отговор на исканията на Москва], тогава се губи цялото пространство за маневриране в преговорите“, каза високопоставен дипломат от НАТО пред изданието.

На 17 декември руското външно министерство разпространи два проектодокумента за предоставяне на правни гаранции за сигурност от САЩ и НАТО. В същия ден Северноатлантическият съвет потвърди получаването им и обяви готовността си за диалог с Русия за изграждане на доверие, ако Москва "предприеме конкретни мерки за намаляване на напрежението“.

По-рано беше съобщено, че помощникът на руския президент Юрий Ушаков е казал на американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан, че Москва е готова незабавно да започне преговори по тези документи. Русия ще бъде представена на консултациите от заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

По-рано руският президент Владимир Путин призова НАТО да започне съществени преговори с цел предоставяне на Москва на надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност. Той уточни, че Русия има нужда точно от това, тъй като западните колеги на Москва не са изпълнили съответните си устни ангажименти.

Превод и редакция: Тереза Герова