Списание Economist публикува статия, в която се твърди, че Украйна трябва "спешно да промени курса“, за да спечели войната.

Изданието пише, че украинският президент Володимир Зеленски е представил план за победа на среща с президента на САЩ Джо Байдън, който се предвижда да съдържа нов призив за оръжия и пари. Въпреки това, както пише изданието, всъщност Украйна се нуждае от "спешна промяна на курса“.

Настъпва умора в Германия и Франция, които твърдят, че Доналд Тръмп може да стане президент на САЩ, но неговите думи показват, че той иска да предаде Украйна на Путин, посочва The Economist.

Ако Зеленски продължи да пренебрегва реалността, като настоява, че украинската армия може да върне цялата земя, която Русия е завзела от 2014 г. насам, той ще отблъсне поддръжниците на Украйна и допълнително ще раздели украинското общество.

Независимо дали Тръмп ще спечели или не, единствената надежда за запазване на американската и европейската подкрепа и обединяването на украинците е нов подход, който започва с това, че лидерите са честни за това какво означава победа“.

Анализаторите казват, че Путин е нападнал Украйна не заради територията й, а за да й попречи да се превърне в просперираща, ориентирана към Запада демокрация. Списанието подчертава, че партньорите се нуждаят от Зеленски, за да убеди хората, че "най-важната награда в тази война“ остава желанието на Украйна за демократични ценности.

Изданието отбелязва, че "колкото и да иска Зеленски да изгони Русия от цяла Украйна, включително Крим, той няма нито хора, нито оръжия за това“. И че президентът на Украйна трябва да "приеме тази мрачна истина“. След това, пише списанието, "западните лидери трябва да направят основната му военна цел постижима, като осигурят на Украйна военния капацитет и гаранции за сигурност, от които се нуждае“.

Заявява се, че единственият начин да се прекратят битките и да се осигурят тези гаранции за сигурност е да се лиши Русия от всякаква перспектива за по-нататъшно напредване на бойното поле, като се демонстрира безсмислието на по-нататъшни големи офанзиви.

"Това ще изисква големи доставки на оръжия, които Зеленски иска, Украйна се нуждае от ракети с голям обсег, които могат да поразят военни цели дълбоко в Русия, и системи за противовъздушна отбрана, за да защити своята инфраструктура“.

Вторият начин да се направи отбраната на Украйна надеждна е Джо Байдън да покани Украйна в НАТО точно сега. Такова по-силно обещание за членство в НАТО би помогнало на Зеленски да предефинира победата.