Украйна се нуждае от силни съюзници в Европа, които изразходват големи военни ресурси и стоят твърдо на нейна страна в съпротивата срещу Русия. Но настоящите й такива са или твърде малки, за да имат значение, или твърде бедни, за да помогнат достатъчно на Киев, или твърде нерешителни, за да използват силата си, коментират в редакцията на британското списание The Economist.

На хартия европейците би трябвало да могат да осигурят повече от достатъчна подкрепа на Украйна. 30-те европейски държави, които са членки на НАТО, имат втория по големина военен бюджет в света (след този на САЩ), значително надвишаващ руския. Тяхната икономика е по-голяма от американската. И на целия континент има силно желание Украйна да спечели.

"Проблемът е, че атрибутите, необходими, за да бъдеш добър съюзник, са неравномерно разпределени. Повечето от най-шумните поддръжници на Украйна са и най-малките страни в Блока, като балтийските държави или Северна Европа“, отбелязва изданието, посочвайки Естония като пример, която на глава от населението е предоставила най-голяма помощ на Украйна от всички страни в ЕС, но страната наброява едва 1,4 милиона души.

Някои държави са по-големи, но им липсва стабилното финансиране на Естония. Общите разходи за отбрана на европейските членки на НАТО през 2023 година са с около 65 милиарда долара по-малко, отколкото биха били, ако всички страни бяха изпълнили минималната цел на Алианса от заделяне на 2% от БВП за армията. Повече от половината от този дефицит идва от шепа държави с дългове. съотношения към БВП повече от 100%. Например Италия, Испания и Франция са сред най-големите страни в ЕС, но през последните години те имат малък финансов капацитет да инвестират във военни способности.

В същото време има една страна от ЕС, която е голяма, богата и следователно може да харчи много за отбрана - Германия. Но, за съжаление, попада в лагера на нерешителните, отбелязва изданието, като припомня, че германският канцлер Олаф Шолц вече забави доставката на танкове за Украйна, а сега се противопоставя на предаването на крилати ракети Taurus.

В същото време, отбелязва изданието, ако на някои държави им "липсва“ размер, а на други пари или амбиции, тогава решението би било да обединят усилията си. Една от най-добрите идеи може да бъде съвместен заем от ЕС от 100 милиарда евро за укрепване на отбраната на Блока, подобно на фонда на ЕС за преодоляване на последиците от пандемията от коронавирус.

"Подобна схема може да превърне ЕС в единствения голям, платежоспособен и потенциално амбициозен съюзник на Украйна. Но досега на това се противопоставят богатите страни, главно в Северна Европа, които в крайна сметка изплащат повечето от парите, дадени на заем на Общността“, обяснява изданието.