Уволнението на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни бележи началото на нов етап във войната, в който президентът на страната Володимир Зеленски рискува да допусне поредица от грешки, предупреждава британското списание The Economist в статия, посветена на възможните последици от рокадата във венното ръководство на Киев.

"Уволнението на генерала (главнокомандващия ВСУ Валерий Залужни – бел.ред.) е обезпокоително по друга, по-важна причина. Това бележи нов и решителен етап от войната – този, в който Зеленски рискува да направи грешки“.

Изданието отбелязва, че решението на Зеленски да смени Валерий Залужни с Александър Сирски като главнокомандващ ВСУ е "съдбовно“. Според редакцията "то отчасти се дължи на решаващата роля на генерал Залужни в храброто отблъскване на руските войски в първите дни на нахлуването, както и на неговата популярност сред личния състав и цивилното население на Украйна“.

"Разликите между актьора-политик и неговия кален в битки командир отчасти се отнасяха до културата и личността“.

"Едва когато руската и украинската армия се окопаха и развитието на фронтовата линия спря, това напрежение започна да причинява щети“.

"Не е тайна, че когато отношенията им се влошиха, започнаха и разногласията какво да се прави на бойното поле“.

"Това, което наистина обрече отношенията между Зеленски и генерал Залужни, бяха променящите се възгледи на президента за това как войната ще определи каква страна трябва да стане Украйна“.

Отбелязва се, че Зеленски и неговата администрация държат Залужни отговорен за миналогодишната неуспешна контраофанзива. Те искат украинската армия да се подготви за по-нататъшни атаки и са го притискали да разработи бойни планове, както и да вземе непопулярното решение да мобилизира повече войски.Генералът отхвърли аргументите им. Залужни твърди, че не може да планира следващото контранастъпление, без да знае с какви ресурси разполага.

Според изданието един от рисковете за Зеленски ще бъдат критиките, предизвикани в армията от уволнението на "любимия командир“.

The Economist твърди, че Александър Сирски "има репутация на човек, който е готов да влезе в битка с врага дори с цената на големи човешки разходи“.

"Той е противоречива фигура, която предизвиква противоречиви реакции сред офицерите. Някои хвалят професионализма му, други казват, че плаши подчинените си. Той е по-малко склонен да поставя под въпрос приоритетите на президента. След като заеме най-високата позиция, той ще трябва да смекчи командния си стил и да се научи да казва истината на властите“.

"Залужни е герой на Украйна, затова уволнението му ще има и политически последици“, предупреждават от редакцията.

Критичният въпрос, пише вестникът, е дали Зеленски може да се възползва от оставката на Залужни, за да пренасочи визията си за войната.

"Зеленски все още публично обещава, че Украйна ще си върне всеки сантиметър земя, окупирана от руските войски, дори осъзнавайки, че това няма да се случи скоро, ако изобщо се случи. Ако украинските сили можеха да прогонят руските окупатори, това би било прекрасно. Въпреки това, освен ако не се случи нещо напълно неочаквано, война, определена от територия, е война, която Украйна не може да спечели“.

Важно е обаче текущите промени да не влошат боеспособността на Украйна. Зеленски трябва да гледа на реорганизацията като на шанс да "преосмисли визията си за войната“.

"За да оцелее в дългата битка, която предстои, Украйна трябва да подобри своята устойчивост“, отбелязва The Economist.

"Украйна ще излезе победител от този кървав конфликт, ако е просперираща, демократична, западноориентирана страна. По този въпрос не трябва да има различия между президента и неговите командири“, обобщава изданието.