След началото на контранастъплението през юни 2023 г. Украйна е сменила тактиката, която доведе до тежки загуби и сега акцентът е върху потискането на руснаците с артилерия, средства за радиоелектронна борба и дронове, пише The Economist.

"Повече не планираме операции, които предвиждат големи загуби. В момента акцентът е върху потискането на противника: артилерия, дронове, радиоелектронна борба и т.н“, заяви източник на изданието от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, който освен това посочва, че Киев е получил само 60 танка Leopard, а не обещаните стотици.

Сега, според събеседника на медията, има катастрофален недостиг на машини за разминиране. "Ние просто нямаме ресурс за фронталните атаки, към които ни призовава Западът“, казва той.

Друг проблем е липсата на въздушно прикритие, което затруднява пробива на руските минни полета и отбранителни линии на въоръжените сили на Украйна.

Именно по тази причина военното ръководство на Украйна е отлагало контранастъплението колкото може, отбелязва изданието.

Economist пише още, че началото на контранастъплението през юни е било "катастрофално". Медиите съобщиха, че две бригади, обучавани на Запад, са загубили много хора и техника в минните полета. След това първоначалните планове бяха коригирани.

Според източника от Генералния щаб оттогава Украйна е поставила като приоритет запазването на армията.

Също така се съобщава, че въоръжените сили на Украйна вече са постигнали важен напредък на южния фронт и може да са пробили достатъчно минни полета, за да достигнат първата от трите линии на руската отбрана, но два месеца и половина по-късно Украйна все още е далеч от постигането на стратегическата цел за приближаване до Азовско море и прерязване на сухопътния коридор на Русия до Крим.