Ако Украйна и нейните западни поддръжници искат да спечелят, първо трябва да имат смелостта да признаят, че губят. През последните две години Русия и Украйна водят скъпоструваща война на изтощение. Когато Володимир Зеленски пътува до САЩ, за да се срещне с президента Джо Байдън тази седмица, той носи "план за победа", който се очаква да съдържа нов призив за оръжие и пари. Всъщност Украйна се нуждае от нещо много по-амбициозно: спешна промяна на курса, пише The Economist.

"Умората настъпва в чужбина. Крайната десница в Германия и Франция твърди, че подкрепата за Украйна е загуба на пари. Доналд Тръмп може да стане президент на САЩ. Той е способен на всичко, но думите му навеждат на мисълта, че иска да продаде Украйна на Путин... Независимо дали Тръмп ще спечели или не, единствената надежда за запазване на американската и европейската подкрепа и за обединяване на украинците е нов подход, който започва с това лидерите да бъдат честни по отношение на това какво означава победата", се посочва в статията.

"Путин е нападнал Украйна не заради територията ѝ, а за да ѝ попречи да се превърне в просперираща, ориентирана към Запада демокрация. Списанието подчертава, че "най-важната награда в тази война" остава именно този стремеж на Украйна към демократични ценности.

The Economist смята, че сега Украйна не разполага "нито с хора, нито с оръжия", за да "изгони Русия от цялата си територия, включително Крим", и че Зеленски трябва "да приеме тази мрачна истина". След това, според списанието, "западните лидери трябва да направят основната му цел - подеда във войната - постижима, като предоставят на Украйна военния потенциал и гаранциите за сигурност, от които тя се нуждае".

Посочва се, че единственият начин да се прекратят бойните действия и да се осигурят тези гаранции за сигурност е да се лиши Русия от всякаква перспектива за по-нататъшен напредък на бойното поле, като се демонстрира безсмислието на по-нататъшни големи офанзиви, предава УНИАН.

"Това ще изисква големи доставки на оръжие, за които Зеленски настоява. Украйна се нуждае от ракети с далечен обсег, които могат да поразяват военни цели дълбоко в Русия, и от оборудване за противовъздушна отбрана, за да защити инфраструктурата си. От решаващо значение е също така да произвежда собствени оръжия", допълва The Economist.

Вторият начин да се направи отбраната на Украйна надеждна е да се присъедини към НАТО още сега, смята списанието. Подчертава се, че съответната позиция трябва да бъде заета от президента на САЩ Джо Байдън.

"Едно по-твърдо обещание за членство в НАТО би помогнало на Зеленски да предефинира победата, една реална военна цел би възпряла Русия, НАТО би се възползвала от съживената военна индустрия на Украйна. Разработването на нов план за победа изисква много от Зеленски и западните лидери. Но ако те се противопоставят, ще доведат до поражението на Украйна. А това ще бъде много по-лошо", обобщава The Economist.