Украйна е изправена пред тежки проблеми при набирането на новобранци за редиците на въоръжените си сили. И докато отчаяно се опитва да защити фронтовата си линия от нови руски атаки, правителството в Киев е критикувано за нерешителност при попълването на войските, пише британското издание The Economist.

"Украйна отчаяно се опитва да затвори фронтовата си линия от нови руски атаки. Никоя армия не дава гаранции на новобранците за това къде ще бъдат разположени, да не говорим по време на война, а щурмовите бригади са сред най-отчаяните части. И това, което наричат "лотарията за внедряване“, усложнява процеса на набиране на персонал“, коментират от редакцията.

В статията се посочва, че ръководството на армията се опитва да запълни местата с желаещи, но за попълването на редиците на ВСУ става и чрез "рейдове" в различни места като фитнес зали и дори търговски центрове. Малцина от тези, които биват записвани по този начин, стават добри войници. "Виждаме 45-47-годишни. Те се задушават, когато стигнат до фронтовата линия“, цитира изданието думите на пожелал анонимност офицер от ВСУ.

Осъзнавайки този проблем, Министерството на отбраната на Украйна е започнало работа по нова мобилизационна стратегия. Говорителят на ведомството Иларион Павлюк пояснява пред изданието, че част от проблема се крие "в самите успехи на ВСУ“: много украинци вече не възприемат войната в екзистенциален план...Някои хора погрешно вярват, че има някой друг, който може да свърши работата вместо тях“, обясни той.

Отбелязва се, че реформите имат за цел да дадат на онези, които се колебаят, по-голям избор: новобранците могат в по-голяма или по-малка степен да се запишат за конкретна позиция. Новият цифров регистър ще подобри разбирането на министерството за човешките ресурси на Украйна. Ще се появи по-ясна система за почивка и ротации. В крайна сметка ще се мобилизират доброволци за определен период, а не за неопределен, както е сега.

В същото време, пише The Economist, критиците казват, че властите само "се преструват, че се мобилизират“. Пенсионираният полковник Виктор Кевлюк, който от 2014 година ръководи прилагането на мобилизационната политика за западната част на страната, казва, че Украйна рискува да попадне в капан. Според него Русия ще засили мобилизацията след приключването на президентските избори през март. С него са съгласни и от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна.

Изданието посочва, че в хода на войната президентът Володимир Зеленски се е съпротивлявал на максималистичните призиви на военните за вербуване в армията. Например неговите висши генерали са настоявали да се намали минималната възраст за мобилизация на войници, които не са от запаса, която сега е 27 години. Други са предложили по-стриктно прилагане на законите за мобилизация.

The Economist пише, че Зеленски е отстъпил отчасти по политически причини, но и поради "благородни съображения“. Той "иска да постъпи правилно с украинците, не иска да бъде диктатор“,уверява пред редакцията високопоставен правителствен източник.

Изданието прогнозира, че властите в Киев ще бъдат изправени пред трудни решения. "Армията е звяр, който трябва да се храни. Нямаме друг избор, освен да сме кръвожадни“, коментира полковник Кевлюк.

Някои длъжностни лица обаче предпочитат по-консенсусен подход. Високопоставен източник прогнозира медийни кампании, насърчаващи националната саможертва и предупреждаващи, че Русия продължава да представлява заплаха за съществуването на Украйна. "Ако загубим, ще бъде лошо за всички нас“, казва той.

Предизвикателството е да се убедят потенциалните новобранци. "Диригентът“, един от мъжете, назначени в поделение в Донбас, чиито новобранци, след обучение в Западна Европа, неочаквано бяха хвърлени в най-горещата част на фронта, казва, че е готов да служи на страната си, "но само по начин, който може да бъде полезен“. Междувременно той се опитва "24часа, седем дни в седмицата“ да се измъкне от щурмовите групи. "Не може просто така да се отписва човешкия живот“, казва той пред изданието.