Руските войски вече са разбрали тактиката на украинските въоръжени сили в Курска област и са започнали да им оказват съпротива. Поради това украинската офанзива на руска територия се забави, пише британското списание The Economist.

Изданието разказва за началото на операцията и нейните цели.

Според The Economist украинските изявления за заплахи от руско нахлуване в Сумска област са били само информационно прикритие, за да се оправдае концентрацията на войски до границите на Курска област.

Изданието пише още, че "маневрената атака“, използвана от украинските въоръжени сили, е подобна на тактиката, използвана от началника на руския Генерален щаб Валери Герасимов, казва източник в украинския Генерален щаб.

"През първите пет дни това беше ужасно ефективно“, но със загубения елемент на изненада украинските печалби се забавиха. Украинските войници, воюващи в Курска област, казват, че вече започват да виждат различно ниво на съпротива. Загубите растат. Руснаците снабдиха фронта с по-обучени части, включително морски пехотинци и специални части.

"Те измислиха как да се бият и разбират нашата тактика. Но това не означава, че ние не разбираме тактиката им", казва редник Сергей от 80-а десантно-щурмова бригада.

"Президентът Зеленски все още настоява за максимално настъпление (на територията на Русия)“, казва източник в Генералния щаб, но Сирски е предпазлив, като се концентрира върху разширяването на фланговете по границата, за да създаде по-надеждни отбранителни линии“, се казва в статията.

През последните дни украинският контингент, който възлиза на 10-20 хиляди войници, "изглежда е съсредоточен върху установяването на контрол върху южния бряг на река Сейм северозападно от Суджа".

Първоначално целта на атаката срещу Курска област беше да се отклонят войските от Донбас и да се създаде разменна монета за бъдещи преговори. А едновременно с това да се сложи край на разговорите за замразяване на конфликта

Русия иска да използва украинската атака, за да изчерпи ресурсите на Киев, засилвайки атаките на Покровско направление, смята изданието.