Русия успешно използва превъзходството си в РЕБ (радиоелектронната борба), за да неутрализира украински дронове и да попречи на ракети, включително ракети HIMARS, пише The Economist и подчертава, че досега западните съюзници на Украйна не са показали желание да помогнат на Киев в борбата му този проблем.

По-голямата част от вниманието към това, от което се нуждае Украйна в продължителната си борба за освобождаване на територията си от нахлуващите руски сили, е насочено към техниката: танкове, изтребители, ракети, батареи за противовъздушна отбрана, артилерия и огромни количества боеприпаси. По-малко обсъждана слабост обаче е радиоелектронната борба, нещо, с което западните поддръжници на Украйна досега не са проявили интерес да се справят.

Русия, заявява Сет Джоунс от "Центъра за стратегически и международни изследвания" във Вашингтон, в продължение на много години е поставяла "огромен акцент" върху използването на военно-промишления си комплекс за производство и развитие на впечатляващ набор от възможности за електронна война, за да се противопостави на високо мрежовите системи на НАТО.

Но според украинския главнокомандващ, генерал Валерий Залужний, в началото на войната Украйна е разполагала предимно със системи за РЕБ от съветската епоха. Първоначално несъответствието е имало само ограничено въздействие, но с появата на относително статични линии на контакт Русия е успяла да позиционира огромните си средства там, където те могат да имат най-голям ефект.