Операцията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Курската област на Руската федерация повдига духа на украинците, но Москва не изтегля части от други участъци на фронта с темповете, които биха искали в украинското командване, отбелязват в редакцията на британското издание The Economist.

"Минималната цел е да се изтеглят руските войски от основните сектори на фронта – Харков и Донбас. Засега Русия прехвърля войски от Харковско направление и много по-малко от Донбас“, отбелязва изданието.

"Тяхното командване не е от идиоти. Прехвърлят сили, но не толкова бързо, колкото бихме искали. Знаят, че не можем да разтегнем логистиката на повече от 80-100 километра“, коментира източник от Генералния щаб на ВСУ.

"Тази операция вече засегна нещо неосезаемо, но много важно – моралът. […] В правителствените служби в Киев и в болниците на първа линия, където се лекуват ранените, нацията вярваше, че е намерила пролука в танка на Путин,“ пише изданието.

"Придвижваме се напред за първи път от много време, почувствах се като тигър“, споделя един от ранените украински войници с позивна "Ангол“.