Следващата цел на руските войски в Украйна може да бъде Запорожие. Те може да атакуват този град, съобщава The Economist, позовавайки се на високопоставен украински служител.

"Същият източник предполага, че Русия може вече да си е върнала до половината територия, завзета от Украйна в Курска област през август 2024 г., единственият значителен напредък на Украйна след неуспешната контранастъпление през 2023 г.“, пише изданието.

Отбелязва се, че нещата на бойното поле изглеждат "мрачни“ за ВСУ. Русия постига значителен напредък, като напредва едновременно в множество точки по протежение на 1000-километрова фронтова линия. Според американски оценки руснаците вече са загубили 600 000 войници убити и ранени в Украйна.

"Русия е в процес на обкръжаване на Покровск, важен логистичен център в Източна Украйна, и се придвижва по-на юг, поемайки контрола над височините около Угледар“, се казва в материала.

Но опасенията на Украйна се простират отвъд събитията на фронтовата линия. Подкрепата на Запада напоследък изглежда още по-нестабилна от преди. Тази седмица Г-7 финализира подробности за заем от 50 милиарда долара, който ще бъде изплатен с лихвите от конфискувани руски активи; окончателно споразумение трябва да бъде постигнато в следващите няколко дни.

Въпреки това евентуалната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, която е след две седмици, може да спре по-голямата част от пряката военна помощ. Победата на Камала Харис също не обещава нищо. Германия, вторият по големина донор на Украйна, вече даде да се разбере, че помощта ще бъде намалена в бъдеще. Франция също.