Около 5-10% от военнослужещите във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отсъстват от служба, при това без да са били уволнени, съобщава британското списание The Economist.

Изданието пише, че украинците избягват службата, защото "мобилизацията изглежда като еднопосочен билет до моргата“.

"Офицерите се оплакват, че много от наборниците не са подходящи за бой: твърде стари, твърде болни, твърде пияни. Няма ясен път за излизане от армията, което кара наборната служба да изглежда като еднопосочен билет до моргата. Около 5-10% от активните войници отсъстват без уволнение, но те не вдъхват толкова страх, колкото и режимът на Путин“, пише The Economist.

Цитира се проучване, според което по-малко от една трета от украинците смятат избягването на военна служба за срамно. Поради това изданието стига до извода, че макар загубите на Руската федерация да са значително по-големи, Украйна все по-трудно компенсира своите. Освен това Руската федерация първоначално има повече войници на фронта - 540 000 срещу 450 000, а Курската операция само влоши ситуацията за ВСУ, разтягайки фронта.

Заместник-началникът на Генералния щаб на ВСУ Владимир Горбатюк казва, че загубите са 6:1. А според американски служител от началото на войната 100 000 руснаци са убити, а 430 000 са ранени.