Твърде много европейски политици не успяват да се изправят категорично срещу Русия, коментира британското издание The Economist в обширна статия, в която се опитва да "изобличи“ кои точно са "полезните идиоти“, разпространяващи "наративите на Москва“ на Стария континент.

"Фокус“ представя материала със съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

Опитите на Русия да разпространи влиянието си в Европа не бяха успешни, но някои страни все още продължават да популяризират наративите на Кремъл за войната срещу Украйна, пише The Economist, като веднага след това уверява, че кръгът от "полезни идиоти“ е доста широк.

В политиката както крайнодесните, така и крайнолевите партии не са съгласни по много неща, но по отношение на Украйна тези крайности често се събират в искането за незабавен "мир“, което на практика предполага признаването на окупираните украински територии за част от Русия.

Отбелязва се, че някои европейци са объркани в това, което те наричат ​​"прокси война между Америка и Русия“ или дори "война между Америка и Китай“. В света на бизнеса, въпреки многобройните пакети от западни санкции, Русия също има много приятели, отбелязват от редакцията.

Путин има няколко "асистенти“ в европейските правителства. Един от тях е премиерът на Унгария Виктор Орбан, който многократно критикува западните страни за подкрепата на Украйна и се застъпва за продължаване на вноса на руски газ. Неговото правителство също отказва да разреши транзита на оръжия, предоставени на Украйна от страните от НАТО и Европейския съюз.

Друг член на ЕС, който не е склонен да настоява за по-строги санкции срещу руския петрол, е Гърция, тъй като нейните фирми прибират солидни печалби от продължаващата търговия.

Едва наскоро, под силен натиск от САЩ, Кипър реши да закрие около 4000 банкови сметки на руснаци.

На свой ред Австрия редовно се позовава на факта, че не е член на НАТО и също така не може да предложи много помощ на Украйна поради търговските си връзки.

Турция и Сърбия, които не са членки на ЕС, всъщност не крият своите доходоносни услуги, които предоставят на Русия.

Аргументирайки се със своя вековен неутралитет, Швейцария прибягна до хитри местни закони, за да блокира доставките на оръжие за Украйна, включително 96 изведени от въоръжение танка Leopard, които се намират в Италия и са собственост на частна швейцарска фирма.

Словакия, продължава изданието, е жизненоважен проводник на западната помощ и наскоро дари своя флот от 13 изтребителя "МиГ-29“ от съветската епоха на ВВС на Украйна. Но социологическите проучвания показват, че партията на Робърт Фицо, който обвини "украинските фашисти" в провокиране на Путин, вероятно ще спечели общонационалните избори, насрочени за септември.

В Италия крайнодесният премиер Джорджия Мелони е силен поддръжник на Украйна. Въпреки това Матео Салвини, който ръководи втората по големина партия в нейната коалиция, е друг противник на санкциите и поне преди инвазията беше поддръжник на Путин.

По-рано и президентът на Хърватия Зоран Миланович разкритикува лозунга "Слава на Украйна“, като заяви, че е призив към шовинистите, сътрудничили в миналото на нацистите.