Много украинци се надяваха, че светът ще се притече на помощ на Украйна след шока от свалянето на самолета MH17 от проруските сепаратисти в източната част на страната. Това, което последва, обаче, беше поредица от неефективни санкции и връщане към нормална търговия между Европа и Русия. Едва след като през 2022 г. Путин нахлу изцяло в Украйна, светът наистина се събуди за реалността, пише The Economist.

"Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса, но с малки съкращения, и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на автора му.

На 17 юли 2014 г. на 2500 км от Храбове, в Амстердам, 298 души се качват на полет MH17 на Malaysia Airlines. Самолетът излита в 12:31 ч., тръгвайки на обичайното си пътуване. Около 15:00 ч. MH17 се свързва с контролна кула в Централна Украйна.

След това той продължи полета си над района на Донбас, където Русия и подкрепяните от нея сепаратистки отряди се сражават с украинското правителство от месеци.

Веднага след катастрофата на MH17 започна битката за разкриване на истината и виновниците. Украински и западни официални лица заявиха, че ракета земя-въздух, изстреляна от окупирана от сепаратистите територия, е причинила инцидента.

Владимир Путин, който по това време отричаше каквото и да е руско участие в конфликта в Източна Украйна, обвини киевските власти. Първоначално изглеждаше, че трагедията ще принуди международната общност да се намеси, за да потуши пожара на войната, който по-късно щеше да обхване цяла Украйна. Много украинци се надяваха, че светът ще се притече на помощ на Украйна след шока от инцидента.

Тогавашният президент на Съединените щати Барак Обама заяви, че сега Европа и останалата част от света ще се събудят за реалността и ще осъзнаят тежките последици от ескалиращия конфликт в Източна Украйна.

Последваха обаче поредица от неефективни санкции, обречено на провал мирно споразумение между Украйна и Русия в началото на 2015 г. и, общо взето, нормализиране на търговията между Европа и Русия.

Германия стартира "Северен поток 2" година след самолетната катастрофа, а футболните фенове се стекоха в Москва за Световното първенство по футбол през 2018 г. Едва когато Путин нахлу изцяло в Украйна през 2022 г., светът наистина се събуди. И все пак, докато войната се проточва все повече и повече, някои от нас почти заспиват отново, забравяйки какъв е залогът в напоените с кръв слънчогледови полета на Източна Украйна.

Когато стана ясно, че пътническият самолет се е разбил, Игор Гиркин веднага разбра, че е в голяма беда. Опитен войник и шпионин, мустакатият Гиркин е с прякор Стрелков или "Бродягата". Още от студентските си години Гиркин се застъпва за възстановяването на Руската империя. Той е свидетел на анексирането на Крим от Русия, а по-късно става "министър на отбраната" в Донецката народна република. Преди инцидента Гиркин е призовал руските власти за "прилични системи за противовъздушна отбрана", които да противодействат на украинските военновъздушни сили, както самият той заявява в прихванат телефонен разговор.

На 17 юли сутринта Гиркин свиква подчинените си командири в щаба си. Най-накрая от Русия е пристигнала ракетна система земя-въздух "Бук".

Същия следобед на страница в социална мрежа, за която се твърди, че е управлявана от поддръжници на Гиркин, триумфално се съобщава, че украински военен самолет е бил свален близо до Храбово - съобщението скоро е редактирано.

Сергей Дубински, един от заместниците на Гиркин, се опита да убеди шефа си, че украински изтребител е свалил MH17.

Гиркин се усъмнил в това. Той оказвал натиск върху Дубински да направи така, че "оборудването" да се върне в Русия. За да не изглежда, че се опитват да скрият истината, сепаратистите разрешиха на международни служители и следователи достъп до 50-километровата зона, където се разби самолетът, за да открият останките.

"Прости ни, Нидерландия" и лъжите на Путин

Русия можеше да признае, че е причинила тази трагична катастрофа, както са правили и други държави в миналото: Америка свали ирански пътнически самолет през 1988 г., при което загинаха 290 души, Иран свали украински самолет през 2020 г., при което загинаха 176 души. И в двата случая правителствата в крайна сметка признаха вината си. Някои в Русия искаха да направят същото - "Новая газета", независим руски вестник, постави MH17 на първата си страница с посланието "Прости ни, Нидерландия".

Но Путин избра да започне кампания на лъжи. Целта не беше да накара хората да повярват, че се е случило нещо конкретно, а да ги обърка дотолкова, че да се усъмнят, че истината може да бъде открита.

Руските медии твърдят, че украински изтребител е свалил MH17, като изтъкват акаунт в Twitter, за който се твърди, че принадлежи на испански ръководител на полети на име Карлос, който е работил в Киев и е видял украинския самолет на радара - бивш испански престъпник, който по-късно заяви пред журналисти, че му е било платено от руски източници, за да напише тези съобщения.

Други така наречени експерти обвиниха ЦРУ. В руската преса се появиха съобщения, в които се твърдеше, че откритите на мястото на катастрофата тела изглежда са починали преди катастрофата.

Четиримата заподозрени са обвинени в убийство от нидерландските прокурори

Съотнесено към общото население на страната, по-голям процент нидерландци са загинали на полет MH17, отколкото американците при терористичните атаки от 11 септември.

Разследващите от Bellingcat сглобиха руски публикации в социалните медии, за да преконфигурират маршрута, по който системата "Бук" е преминала от база в Русия до сепаратистката територия в Източна Украйна, което показва, че именно Русия е предоставила на проруските войници оръжието, свалило MH17.

Осколките с форма на пеперуда, открити от нидерландските следователи в телата на пилотите, доказват, че използваната ракета наистина е била изстреляна от системата "Бук". През лятото на 2019 г. нидерландските прокурори повдигнаха обвинения в убийство на трима руски граждани и един украинец: Гиркин, Дубински и двама техни заместници - Олег Пулатов и Леонид Харченко. Тъй като Русия няма споразумение за екстрадиция с Нидерландия, заподозрените са съдени задочно.