Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски щял да бъде уволнен в навечерието на нахлуването на украинските сили в Курска област, пише британското издание The Economist.

"Планът за нахлуване в руска територия не е възникнал от лесен живот. В началото на юли генерал Сирски, наскоро назначен за главнокомандващ на украинската армия, се оказа под натиск“, се казва в публикацията.

Изданието добавя, че настоящият главнокомандващ ВСУ трябва да се бори с "далеч не идеалното наследство на своя предшественик Валери Залужни“, докато самото командване на украинската армия не може да се съгласи с Володимир Зеленски по въпроси "по отношение на мобилизационната политика, която доведе до значителен недостиг на хора“.

"Тогава имаше слухове, че генерал Сирски е пред уволнение“, се отбелязва в статията.

Освен това вестникът научи, че командването на украинските въоръжени сили е скрило от своите бойци плана за нападение на руска територия. Ето защо, когато редовите бойци научават за предстоящата операция, те "не повярваха на своите командири“, мислейки, че това е някаква лоша шега.