Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан оглавява прозападната фракция в политическото  ръководството на страната, но все още не е готов да пожертва отношенията с Русия и Китай, пише изданието The Atlantic.

От редакцията формулират позицията на фракцията на Пезешкин по следния начин: бихме искали да подобрим отношенията със САЩ и Европа, за да премахнем санкциите от нашата икономика, но няма да жертваме отношенията с Русия и Китай - партньорите, които ни подкрепиха.

Освен това тази фракция няма да се откаже от подкрепата си за Оста на съпротивата, група от арабски паравоенни сили, настроени срещу Израел.

На първата си пресконференция като президент Пезешкиан каза направо, имайки предвид Запада: "Тези момчета ни наложиха санкции“. След това припомни, че "тези момчета (Русия и Китай – бел. ред.) ни помогнаха“. Но той също обеща мирен подход към Запада, като дори намекна, че САЩ и Иран могат да бъдат "братя“.

Няколко дни по-рано Арагчи заяви в телевизионно интервю: "Ние подхождаме към отношенията с Европа от нов ъгъл и от нова гледна точка“, но "нашият приоритет е другаде“.

В същото време Пезешкиан даде да се разбере (както и върховният духовен лидер аятолах Али Хаменей), че приоритетът на Техеран е да реши икономическите си проблеми.

За целта е необходимо да се увеличат чуждестранните инвестиции и да се премахне Иран от "черния“ списък на Групата за финансови действия, която е базирана в Париж. И това няма да се случи, освен ако Иран не се споразумее със западните сили за ядрената си програма, подкрепата за Оста и въоръжаването на Русия във военния конфликт в Украйна.

Възкачването на Пезешкиан на президентския пост се превърна в сигнал за събуждане в Москва, тъй като дипломатите около него остават скептични относно връзките на Иран с Русия и Китай.

Бившият външен министър Мохамад Джавад Зариф, сега вицепрезидент по стратегическите въпроси, бе открит критик на тези, които свързват Иран твърде тясно с Русия. Той смята, че отношенията с Москва ограничават възможностите на Техеран.

Ориентираната към Запад фракция на Иран отново е в играта. Разбира се, никой от тези хора не управлява; Хаменей го прави. Но фактът, че върховният лидер позволи на Пезешкиан да се кандидатира и да спечели президентския пост, потвърждава, че Хаменей също вярва, че е необходимо да се промени нещо в отношенията със Запада.

Какво означава това за Москва е по-малко сигурно. Новото правителство направи някои гръмки твърдения за приятелство с Русия, но изглежда отчасти, за да успокои нервния Владимир Путин и отчасти, за да ухажва Запада.

Пезешкиан също се опита да успокои Кремъл, като назначи бившия посланик в Русия Мехди Санай за заместник-началник на кабинета. Санай владее руски език и има докторска степен от престижната Академия на науките.

Но в структурата на властта критиците на отношенията на Иран с Русия придобиха нова смелост, след като новото правителство пое властта. Някои посочват, че през последните години части от Корпуса на стражите на ислямската революция са проповядвали ориентирана към Русия политика, наречена "Поглед на изток“, и след това са се облагодетелствали изключително много от военни сделки с Пекин и Москва.