Компанията на Илон Мъск Tesla изтегля повече от два милиона автомобила поради проблем с автопилота – рекорден брой в историята на автомобилния производител, отбелязват в редакцията на Bloomberg.

Решението е взето след двегодишно разследване на Федералната агенция за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA) на технологиите за безпилотно управление на Tesla. В резултат на това регулаторът установи, че системата за подпомагане на водача е частично неизправна.

"Автоматизираната технология има големи перспективи за подобряване на безопасността, но само когато се прилага отговорно“, се казва в доклада на NHTSA.

Твърди се, че компанията на Илон Мъск трябва да отстрани проблема в повече от два милиона коли. Това се отнася за почти всяка Tesla, продадена в САЩ от пускането на Autopilot през 2015 г., обяснява агенцията.

След обявяването на новинаъа акциите на автомобилния производител паднаха с 1,9%.

Tesla вече поясни, че ще направи софтуерна актуализация, за да отстрани проблема. Процесът е автоматичен и не изисква посещение в сервиз на компанията, но американският регулатор все още нарича процедурата "изтегляне“.

Миналата есен Tesla изтегли около 1,1 милиона автомобила в САЩ поради проблем с електрическите стъкла. Освен това тази есен, поради установени проблеми със задните светлини, компанията изтегли повече от 320 000 автомобила, а след това почти 30 000 поради проблеми с отварянето на въздушните възглавници, припомня Bloomberg.