Група изследователи, включително от Университета в Мелбърн, са установили, че температурите на океана при Големия бариерен риф са достигнали най-високото си ниво за последните 400 години, съобщава Associated Press.

Изследователите са успели да сравнят скорошните океански температури с историческите, като са използвали проби от корали в Коралово море, за да възстановят данните за температурата на морската повърхност от 1618 до 1995 година. Учените сравнили тези числа с данни за температурите на морската повърхност от 1900 до 2024 година.

Анализът показал, че преди началото на 1900-та година температурите са били стабилни, но след 1960-те години на миналия век е започнало постепенното им повишаване.

Те също така установили, че през петте години на т.нар. избеляване на коралите през последното десетилетие (през 2016, 2017, 2020, 2022 и 2024 година) температурите през януари и март са били значително по-топли, отколкото през периода от 1618 година насам.

Единствената друга година, почти толкова топла, колкото годините на масовото избелване на коралите през последното десетилетие, е била 2004-та.

"Вземайки всички доказателства заедно, биологията на коралите и екологията на рифовете показват, че екстремните горещини се случват твърде често, за да могат тези корали ефективно да се адаптират и да се развиват“, обяснява водещият автор на изследването Бенджамин Хенли от Университета в Мелбърн.

Големият бариерен риф е най-голямата система от коралови рифове в света, разположена в Коралово море, по протежение на източното крайбрежие на Австралия, край бреговете на Куинсланд.