Космическият телескоп James Webb успя да заснеме спиралната галактика NGC 3256, разположена на разстояние около 120 милиона светлинни години от Земята, в посока на съзвездието Парус. Това съобщава порталът NewsBytes.

Галактиката принадлежи към суперкупа Хидра-Кентавър (суперкупът от галактики Ланиакея е най-близкият суперкуп до суперкупа Дева) и е резултат от сблъсък между двойка еднакво масивни спирални галактики, който се смята, че се е случил преди около 500 милиона години. Според учени от НАСА тази галактика се е образувала в резултат на директен сблъсък на две други спирални галактики, който се е случил преди около 500 милиона години.

Въпреки че тази галактика е била снимана от космическия телескоп "Хъбъл“ преди, сега има повече възможности да се видят най-подробните характеристики на такива далечни обекти, тъй като обсерваторията изучава пространството в инфрачервения диапазон на светлината и нейните инструменти са по-чувствителни от другите телескопи. Благодарение на това учените са получили много повече данни за галактиката NGC 3256.

В центъра на галактиката се виждат оранжеви зони, където са възникнали млади звезди поради сблъсъка на галактики. В този случай повечето от новите звезди се намират в спиралните ръкави на галактиката, излизащи от центъра.