Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е готов да затвори южната граница в случай на мигрантска криза. След като в щата Тексас започнаха да изграждат ограда по границата с Мексико, в опит да спрат миграционния наплив.

Джо Байдън призова депутатите да приемат законопроект, с който му дават правото да затвори границата и по-големи правомощия за контрол на границите, се посочва в съобщение на Белия дом.

Американският президент отбелязва, че преди два месеца е инструктирал своя екип да започне преговори в Сената за разрешаване на въпроса за защитата на границите.

"Те правят това вече няколко седмици. Ние работим денонощно. Това, което беше договорено, може, ако бъде прието в закон, да бъде най-трудният и справедлив набор от реформи за гранична сигурност досега", заявява Байдън.

Новите решения ще дадат правомощия на президента да затвори границата при криза.

Байдън призовава Конгреса да осигури финансиране за сигурността на границите. То включва работата на 1300 агенти на граничния патрул, 375 имиграционни съдии, 1600 служители по въпросите на убежището и повече от 100 най-съвременни автомобила за проверка.

"И ако имам тези правомощия, бих ги използвал в деня, в който го подпиша като закон. Осигуряването на границата чрез тези преговори е победа за Америка. За всеки, който иска повече контрол, това е начинът да го направи. Отнасям се сериозно към кризата, приемете двупартийния законопроект и аз ще го подпиша", подчертава Байдън.

През последните месеци в Конгреса на САЩ се обсъжда въпросът за укрепването на южната граница на САЩ. Републиканската партия поиска промени в законодателството, за да включат по-радикални предложения за защита на границата с Мексико. Вместо това те обещаха да подкрепят визията за финансиране на помощ за Украйна и Израел.

Според The ​​Wall Street Journal президентът на САЩ Джо Байдън се е съгласил на по-строги имиграционни политики, както изискват републиканците, за да избегне критиките и да осигури помощ за Украйна и Израел. CNN съобщи по-рано през деня, че Сенатът на САЩ е постигнал споразумение за защита на границата с Мексико.

Ситуацията в американския щат Тексас започна да ескалира. Властите на щата започнаха да монтират ограда на границата с Мексико. Губернаторът на Тексас Грег Абът заяви, че е готов да се противопостави на федералните власти по въпроса за защитата на южната граница на САЩ от наплива на мигранти. От Белия дом подчертаха, че смятат действията на губернатора за "опасни".