Обикновено оживеното библейско родно място на Исус приличаше на призрачен град в неделя, тъй като празненствата за Бъдни вечер във Витлеем бяха отменени поради войната Израел-Хамас, пише Associated  Press.

Липсваха празничните светлини и коледната елха, които обикновено украсяват площада Мангер, както и тълпите чуждестранни туристи и ликуващи младежки оркестри, които се събират всяка година в града на Западния бряг, за да отбележат празника. Десетки палестински служители на силите за сигурност патрулираха на празния площад.

"Тази година, без коледната елха и без светлини, има просто тъмнина“, казва брат Джон Вин, францискански монах от Виетнам, който живее в Йерусалим от шест години.

Той казва, че винаги идва във Витлеем, за да отбележи Коледа, но тази година е била особено отрезвяваща, докато е гледал сцената на Рождество Христово на площад Мангер с бебе Исус, увит в бял саван, напомнящ за хилядите деца, убити в боевете в Газа. Бодлива тел заобикаляше сцената, сивите развалини не отразяваха нито една от радостните светлини и цветни изблици, които обикновено изпълват площада по време на коледния сезон.