Министърът на външните работи на Италия Антонио Таяни изрази увереност, че всички в Европейския съюз са готови да подкрепят създаването на общ фонд за възстановяване на Украйна, предава ТАСС.

"За възстановяването на Украйна е необходим специален фонд. Всички в ЕС, струва ми се, са готови да дадат своя принос за него", подчерта Таяни на пресконференция във външнополитическото ведомство в Рим.

Той отбеляза важността на възстановяването на страната след края на конфликта, за да може бързо да стане част от европейския пазар. "Това е въпрос не само на икономическа, но и на политическа подкрепа за възстановяване: ако Украйна се възстанови по-бързо, по-бързо ще стане оперативна част от общия (европейски) пазар“, обясни министърът.

Таяни изрази надежда за скорошно прекратяване на огъня и по-нататъшно мирно споразумение за конфликта. В същото време той смята, че е възможно да се започне със споразумение за ЗАЕЦ. По думите му Ватиканът и Турция може да допринесат за дипломатическото решение чрез посредничество.