Енергийната ситуация в Европа се влошава, а в голяма част от континента настъпва "пълен хаос“, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич по време на инспекцията на ТЕЦ "Костолац“, цитиран от сръбската държавна информационна агенция Тanjug

"В момента в Сърбия всички имат ток, с изключение на 500 домакинства, което е на границата на статистическа грешка. Успяхме да осигурим всички с ток, мрежата е стабилна. На всички борси, на всякакви цени“, каза Вучич.

Сръбският президент каза, че енергийната криза в Сърбия е преодоляна, включително чрез закупуване на мазут от Азербайджан и Иран.

По-рано Вучич, по време на открито заседание на правителството, каза, че по време на рекордния снеговалеж на 12-13 декември енергийната система на страната е изпаднала в "пълен колапс". Над 120 хиляди души останаха без ток. Заедно с аварията в ТЕЦ "Обреновац“ снеговалежът доведе до множество аварии в електропреносната мрежа на републиката.

Преди това сръбският лидер изрази мнение, че енергийната криза е предизвикана от "безотговорни и глупави“ изказвания на политици в Европа. Президентът каза, че тази година Европа ще бъде изправена пред "ад по отношение на цените на електроенергията.“



Превод и редакция: Юлиян Марков