Три китайски балона са прелетели през остров Тайван във вторник и близо до военновъздушна база, съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от Reuters.

Потенциалът Китай да използва балони за шпионаж се превърна в глобален проблем през февруари 2023 г., когато Съединените щати свалиха, както казаха, китайски балон за наблюдение. Китай обясни, че балонът е цивилен въздухоплавателен съд, който случайно се е отклонил.

Тайван е в повишена готовност за китайски действия, както военни, така и политически, преди президентските и парламентарни избори на 13 януари. Китай твърди, че островът е негова територия.

Министерството на отбраната на Тайван от миналия месец докладва за няколко случая на китайски балони, летящи над чувствителния Тайвански пролив, след което пресичат въздушното пространство на север от острова, преди да изчезнат.

В сряда, предоставяйки ежедневната си актуализация за китайските военни дейности през последните 24 часа, министерството пише, че е засякло четири балона, летящи над пролива, три от които са преминали през центъра на острова.

В него се казва, че тритеса прелетели съответно 105 морски мили (194 км), 160 морски мили и 159 морски мили югозападно от Чинг Чуан Канг, местоположението на важна военновъздушна база на Тайван.

След това балоните изчезнаха на различни места, добави министерството, което по-рано каза, че смята, че са били предимно за наблюдение на времето.

На въпрос дали последните балони са метеорологични или за други цели, от министерството отказаха конкретен коментар.

То "следи отблизо и реагира по подходящ начин“ на балони и събира информация за техния път за "преценка и анализ“, обясняват от министерството.

През последните четири години Китай засили военната си активност около Тайван и китайски изтребители и военни кораби вече редовно оперират в пролива.