Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че е открило 14 самолета на китайските ВВС, опериращи около Тайван и извършващи "съвместни патрули за бойна готовност" с китайски военни кораби в сряда, пише Reuters.

Китай, който гледа на Тайван като на своя собствена територия, през последните четири години редовно изпраща бойни самолети и военни кораби в небето и водите около острова, докато се стреми да отстоява претенции за суверенитет, които правителството в Тайпе отхвърля.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че около 13:00 ч. (07:00 българско време) в сряда е засякъл 14 китайски самолета, включително изтребители J-16 и дронове, работещи край северен и югозападен Тайван.

Девет от тези самолети са пресекли средната линия на Тайванския пролив или райони в близост, работейки с китайски военни кораби за извършване на "съвместни патрули за бойна готовност“, добавя министерството.

Няма незабавен отговор от китайското министерство на отбраната. Китай е в средата на своята едноседмична лунна нова година.

Миналия месец Тайван избра вицепрезидента Лай Чинг-те за свой следващ президент, човек, който Китай описва като опасен сепаратист.

Лай, който встъпва в длъжност през май, предложи преговори с Китай, които бяха отхвърлени. Той казва, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.