Министерството на отбраната на Тайван обяви, че е засякло вълна от китайски военни самолети, летящи край източното, западното и южното му крайбрежие, пише Reuters, като според агенцията Китай симулира атаки, за пресичане на опити на чуждестранни сили да помогнат по време на конфликт.

В ежедневния си доклад за китайските военни движения през последните 24 часа, министерството на отбраната на Тайван посочва, че е открило 43 китайски военни самолета, опериращи около острова, най-малко 11 от които са пресекли средната линия на Тайванския проток, който преди това е служил като неофициален бариера.

От 43-те самолета 23 летяха на юг от Тайван през канала Баши, разделящ Тайван от Филипините и след това нагоре покрай източното крайбрежие на Тайван, според карта, предоставена от министерството, но не в териториалното въздушно пространство.

Министерството съобщи в сряда, че китайски самолети са участвали в мисии на дълги разстояния около Тайван.

Източник от службите за сигурност, запознат със ситуацията, говорещ при условие за анонимност предвид чувствителността на въпроса, коментира, че полетите са били част от годишни китайски учения.

НОАК са провели симулирани атаки в Тайванския пролив и Южнокитайско море, предназначени да практикуват оценка на отказ за "спиране на чуждестранна помощ“ в случай на конфликт в региона, казва източникът.

Китайските военновъздушни сили също проведоха учения за превземане на "въздушното господство“ във водите край югозападното крайбрежие на Тайван и тренираха дозареждане във въздуха във водите около канала Баши, добави източникът.

Министерството на отбраната на Китай не отговори веднага на искане за коментар.

Китай за последно организира пълноценни военни игри около Тайван в края на май, малко след като Лай Чинг-те встъпи в длъжност като нов президент на Тайван.