В разгара на летния сезон електронното издание на гръцкия вестник Efimerida ton Synktakton публикува "тайната“ на свежите, меки и пухкави плажни кърпи, като предлага на читателите няколко съвета за правилното им изпиране.

Не перете кърпите си на ръка, защото замърсяванията и бактериите не се отстраняват напълно. Освен това тежките плажни кърпи задържат много вода и трудно се изцеждат.

Прането със студена вода е най-добрият избор за плажни кърпи. Студената вода помага за запазване на цветовете, намалява вероятността от образуване на "топчета“ и всъщност се оказва по-добра за премахване на упорити петна.

Изданието препоръчва да не се използва омекотител, тъй като – парадоксално, той отслабва абсорбацията на перилния препарат и мекотата на материала. Съветва се и да не се прекалява с препарата за пране. За истински свежи и пухкави кърпи се препоръчва добавянето на половин чаша бял оцет вместо омекотител.

В случай че сушенето е в сушилня – то съветите са кърпите да бъдат извадени леко влажни, но прибрани в гардероба едва когато са напълно изсъхнали, за да се избегне задържане на влага и съответно – мириз на мухъл.

Весникът е категоричен – ако кърпите бъдат сушени на простор, то тогава "бъдете готови за не толкова добър резултат“, тъй като влакната и тъканта ще се втърдят.