Около три хиляди души са евакуирани, а стотици вътрешни полети, железопътни и фериботни линии са отмени заради приближаващия се към Тайван тайфун "Хайкуй“, съобщава вестник Le Monde, като се позовава на Министерството на отбраната в Тайпе.

Централното метеорологично бюро на Тайван съобщи, че тайфунът приближава източното крайбрежие на острова. Очаква се той да достигне бреговете на острова около 17:00 часа местно време (12:00 часа българско време).

Според вестника тайфунът "Хайкуй“ вече се е приближил до рибарското пристанище Илан в североизточната част на острова. До понеделник се очаква той да се насочи на запад към Тайванския проток, по-близо до Китай.

Президентът на Тайван Цай Инг-уен подчерта, че приближаващият тайфун ще бъде първият, който ще удари острова за последните четири години.

На 30 август Asssociated Press съобщи, че тайфунът "Саола“, който преди това удари Филипините, се приближава до Тайван. Общо около 50 хиляди души бяха евакуирани в цялата страна, а повече от сто къщи бяха повредени. Le Monde отбелязва, че тайфунът "Хайкуй“ се смята за по-слаб от "Саола“.