Милиони се евакуират от домовете си, след като тайфунът Шаншан връхлетя югозападна Япония със силни ветрове и проливен дъжд в четвъртък, прекъсна електрозахранването, затрудни въздушния трафик и принуди големи фабрики да затворят, съобщава Reuters.

Най-малко трима души са загинали досега и десетки са ранени в това, което властите предупредиха, че може да бъде една от най-силните бури, връхлитали някога региона.

Носейки пориви на вятъра от около 50 метра в секунда (180 км в час), достатъчно силни, за да обърнат движещи се камиони, тайфунът беше близо до град Унзен в префектура Нагасаки сутринта и се движеше на север.

Повече от 200 000 домакинства в седем префектури са били без електричество следобед, според Kyushu Electric Power Co. Компанията по-рано увери, че няма въздействие върху нейната атомна електроцентрала Сендай в град Сацумасендай, където бурята достигна сушата по-рано в четвъртък.

Главният секретар на кабинета Йошимаса Хаяши заяви на пресконференция, че трима души са загинали и един е в неизвестност при инциденти, свързани с тайфуна, докато агенцията за управление на бедствия посочи, че 45 са претърпели наранявания.

След като премине над остров Кюшу през следващите няколко дни, се очаква бурята да се приближи до централните и източните райони, включително столицата Токио, около почивните дни.

Повече от 5,2 милиона души са получили известия за евакуация в цялата страна, съобщиха властите, главно в Кюшу, но също и в някои райони на Централна Япония, които бяха засегнати от проливен дъжд, който предизвика свлачище в сряда.