Според украински доклади, по време на войната в Украйна Русия е използвала още един нов прецизно насочен боеприпас. Ракетата Х-69, която се свързва с изтребителя от ново поколение Су-57 , въпреки че е възможно да е бил изстрелян и от "наследен" руски тактически самолет, пише The War Zone.

Освен това, ако е била използвана, появата на Х-69 би продължила поредицата от съобщения за нови ракети, използвани от Русия в Украйна, включително оръжия както от местен, така и от чуждестранен произход.

Наскоро украински военен блогър публикува в приложението за съобщения Telegram снимка, на която се твърди, че се виждат отломки от Х-69 - на нея се вижда една от задните перки. В заглавието се посочва, че ракетата е "свалена" по време на масиран ракетен удар на 7 февруари 2024 г. Това е същият ден, в който според твърденията на базиран в Киев изследователски институт е съобщено, че руската хиперзвукова крилата ракета "Циркон" също е използвана при нападения срещу Украйна.

Допълнителни подробности бяха предложени в X от акаунта @war_monitor_ua, който следи дейността на руската военна авиация. Този източник твърди, че през нощта на 7 срещу 8 февруари срещу Украйна са били изстреляни три ракети Х-69, заедно с три от широко използваните ракети за изчакване Х-59. Освен това той твърди, че от тези шест ракети пет са свалени по време на атаки срещу областите Полтава, Суми и Николаев.

Въпреки че опашната част изглежда идентична, това е всичко, с което разполагаме. Но при условие, че доказателствата наистина показват фрагмент от Х-69, използването на ракетата в Украйна несъмнено не е толкова новаторско, колкото това на "Циркон", ако наистина тази ракета също е била използвана наскоро в бой, както се твърди в докладите. Въпреки това, тя ще покаже очевидно нарастващата готовност на Русия да използва в бойни действия нови ракети.

През септември миналата година базираният във Великобритания изследователски център "Международен институт за стратегически изследвания" (IISS) съобщи, че Х-69 е в процес на летателни изпитания, описвайки я като "изстрелвана от въздуха крилата ракета за наземно нападение, вероятно подобна на европейските ракети Storm Shadow или Taurus KEPD 350".

През февруари предишната година IISS заяви, че Х-69 "вероятно вече е в последен етап на разработка или влиза в производство".

За Х-69 обаче се е знаело доста по-рано.

Ракетата, която сега е известна като Х-69, е започнала живота си под друго име - Х-59МК2. Тя е разработена от компанията "Радуга", част от Руската корпорация "Тактически ракети" (РКТР).

Когато се появява за пръв път през 2009 г., Х-59MK2 прилича много на по-ранната Х-59MK - противокорабна ракета със заден ход. Основната разлика е в системата за насочване, като активният радарен търсач е заменен с инерциална навигационна система, комбинирана с GPS/GLONASS за актуализация в средата на курса, и с електрооптична система за цифрова корелация на зоната на наблюдение (DSMAC) за приближаване към целта. Новата система за насочване очевидно е заимствана от стратегическата крилата ракета Х-555 и се твърди, че осигурява точност от 3,5-4,5 метра.

Изглежда, че Х-59МК2 е била предназначена предимно за експортни клиенти, с надеждата те да инвестират в нея. Понастоящем уебсайтът на "Рособоронекспорт", руската държавна агенция за износ/внос на оръжие, все още я предлага, но не е ясно дали е намерила клиенти.

През 2015 г. обаче Х-59МК2 е изцяло преработен, като се появява оръжие, в което вече са включени някои слабо забележими характеристики. По същество непроменена е само системата за насочване, като ракетата вече има кутиеобразно тяло с трапецовидно сечение, пригодено да се побере в оръжейния отсек на Су-57. В горната част на корпуса има двойка изскачащи крила, а в задната част - четири перки, които също се разгъват по време на полет. Турбовитловият двигател вече е вътрешен, за разлика от Х-59МК2, който има външна гондола.

Много вероятно всъщност Х-69 да е проектирана специално за Су-57, но производителят заявяват, че може да бъде носен и от МиГ-29К, МиГ-35, Су-30МК, Су-34 и Су-35. Русия широко използва последните два във войната в Украйна.

Въпреки че имаше твърдения, че Су-57 са използвани за операции в конфликта в Украйна, няма категорични доказателства за това.

По отношение на възможностите си Х-69 е сравняван в миналото с Storm Shadow и френския му еквивалент SCALP EG, които могат да летят на разстояние около 249 км. Неекспортните конфигурации, които Украйна е получила, обаче предлагат приблизително два пъти по-голям обсег. Руското оръжие също така е значително по-малко от Storm Shadow/SCALP EG, с дължина около 4 м в сравнение с 5 м. Като цяло то е с около две трети по-малки размери и полезен товар от Storm Shadow/SCALP EG.

Въпреки това, в сравнение с някои от другите руски тактически боеприпаси, изстрелвани от въздуха, особено широко използваните сега ад-хок планираци бомби, Х-69 предлага значителен скок във възможностите. Х-69 би бил много по-точен, както и би предложил значително по-голям обсег и оцеляване, въпреки че това е свързано и с много по-висока цена.

Като цяло тя се намира някъде по средата между управляемите оръжия от по-нисък клас, като планиращите бомби, и много по-мощните, с по-голям обсег и по-тежки системи, като например изстреляната от въздуха крилата ракета Х-101. В някои отношения тя изпълнява подобна роля като израелската крилата ракета "Далила" по отношение на обхвата, но Х-69 няма по-усъвършенстван електрооптичен или инфрачервен пакет за насочване, какъвто има при нейния предшественик и "Далила". Х-69 е и значително по-голям.

Тъй като Украйна вече разполага с по-усъвършенствани системи за противовъздушна отбрана, доставяни от Запада, Х-69 изглежда подходящ за поразяване на добре защитени цели в Украйна.