Зоран Заев подаде оставката си от премиерския пост в Северна Македония, предава ТВ 21, като публикува снимки на официалния документ.

Ходът на Заев последва лошия резултат от местните избори, след които той се оттегли най-напред от лидерския пост в СДСМ, а за негов заместник бе избран Димитър Ковачевски, който се смята и за бъдещия премиер на югозападната ни съседка.

Зоран Заев дойде на власт през 2016 г., след като опонентът му Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ спечели изборите, но не успя да състави правителство. Тогава мандатът приключи в ръцете на Заев.

По това време настоящият председател на парламента Талат Джафери също беше избран за поста, а в същия ден 300 протестиращи нахлуха в законодателния орган.

Тогавашният президент Георге Иванов поиска и писмена гаранция от номинирания за министър-председател за запазване на единството на страната, а след рекордните 171 дни след изборите Македония най-накрая излъчи ново правителство.

През следващата 2017 г. се проведоха местни избори, които бяха спечелени от СДСМ, а след това беше организиран референдум за смяна на името на страната. Република Северна Македония влезе в НАТО и реши десетилетния спор с Гърция.

С потвърждаването на оттеглянето на Заев целият му кабинет също ще подаде оставка, а след това държавният глава до десет дни трябва да назначи нов премиер, който да състави ново правителство и програма в срок от 20 дни.

Превод и редакция: Тереза Герова