Организиран от бившия албански президент и министър-председател и исторически лидер на опозиционната Демократическа партия Сали Бериша, в Тирана се проведе предварително обявен протест в опит за превземане на централата на партията със сила, информира скопският телевизионен канал “ТВ 21“.

Протестът прерасна в насилие, принуждавайки полицията да използва сълзотворен газ и водни оръдия, според кореспондент на Македонската информационна агенция (МИА) в Тирана.

Били са счупени прозорци и врати на сградата на партията и са нанесени големи материални щети, поради което полицията е била принудена да обгради сградата с жълта лента, тъй като, по думите му, зоната се счита за местопрестъпление.

Има пострадали протестиращи, но и голям брой задържани, а главният прокурор Елизабета Имерай каза, че ще се проведе щателно разследване и виновните ще носят отговорност пред закона.

Бериша каза, че днешният протест е само първата страница от това, което се очаква да се случи, обвинявайки премиера Еди Рама.

"Това е истинската опозиция, ние сме непобедими в ценностите, в които вярваме, това е битка, която никога няма да свърши, това, което видяхте днес, е само първата й проява. Нищо не ни спира, това е първата страница, албанското общество ще се освободи от тази наркодържава като най-лошата форма на диктатура. Лидерът на медузата Еди Рама използва всички средства днес, за да спаси Лул Брава (настоящият лидер на демократите Лулзим Баша), каза Бериша.

Той, подкрепен от няколко действащи депутати демократи, обяви много по-масирани и по-силни протести не само за освобождението на Баша от партията, но и за "спасяването на Албания.“

Разцеплението в опозиционната партия започна, след като Баша изключи Бериша от парламентарната група по искане на американския посланик Юри Ким, поради поставянето му в санкционния списък на САЩ. След това, отделно, Бериша проведе Национален съвет и референдум за отстраняването на Баша от ръководната позиция, докато той на заседание на Националното светилище го изключи от всички партийни структури.

За днешния протест бяха ангажирани над хиляда полицаи, които бяха разположени пред правителството и парламента.

Превод и редакция: Юлиян Марков