Два кораба - британски и датски, са се сблъскали във водите между шведския град Истад и датския остров Борнхолм в нощта на неделя срещу понеделник. В резултат на инцидента по-малкият плавателн съд Karin Hoej (Дания) се преобърнал, съобщава TT.

Двама души са се оказали във водата. Пет часа след бедствието, според бреговата охрана, те все още не са открити. В издирването на изчезналите участват шест малки плавателни съда, два търговски кораба и хеликоптери от Швеция и Дания. Според датския телевизионен канал TV 2 изчезналите може да са вътре в преобърналия се кораб.

Сигналът за произшествието е подаден в Шведската морска администрация в 04.30 часа от британския кораб Scot Carrier. Според членове на екипажа му те чули писъци, идващи от водата. От плавателния съд е спусната гумена лодка, но не било възможно да се намерят падналите зад борда.

TT съобщава, че датският кораб с дължина 55 метра и ширина 9 метра е превозвал най-малко двама души. Корабът е напуснал пристанището на шведския град Сьодертеле и се е отправил към Южна Дания. Според докладите той е останал празен. Няма изтичане на материали във водата, включително химически. Британският кораб е дълъг 90 метра и широк 15 метра. Той е напуснал Литва в събота и се е отправил към шотландското пристанище Монтроуз.

Шведската морска администрация все още не знае причината за бедствието. Според нейния говорител Йонас Франсен всички усилия са насочени към спасяването на изчезналите членове на датския екипаж.

Температурата на въздуха на местопроизшествието вече е 4-5 градуса, а на водата - 5-6 градуса. По време на катастрофата вятърът е бил слаб, но е имало доста гъста мъгла.

Превод и редакция: Тереза Герова