Екипажите на тежките огнехвъргачни системи ТОС-1А "Солнцепек“ вече могат да се прикрепят към терена и да поразяват точно цели на украинските въоръжени сили, без да напускат машината, съобщи информиран източник за РИА Новости.

Както Министерството на отбраната съобщи по-рано, за тези бойни машини започнаха да се използват най-новите софтуерни решения.

"Новата система позволява на екипажа в зоната на специалната военна операция бързо да се прикрепи към релефа на местността, без да напуска машината и без да поставя стандартните артилерийски прибори. Това повишава ефективността и точността на стрелбата и също така защитава екипажа от контрабатареен огън от украинските въоръжени сили - той може практически веднага да промени позицията си, тъй като няма нужда да сглобява оборудване. Няма проблеми и с привързването към нова позиция", казва събеседникът на агенцията .

Той уточни, че новият апаратно-програмен комплекс е разработен във Всеруския научно-изследователски институт "Сигнал". Сега той се монтира серийно на бойни машини, допълва източникът.

Използването на стандартни артилерийски инструменти за георефериране, включително геодезически инструмент като компас, изисква значително време - поне 10-15 минути. Тази технология е необходима за определяне на ъгъла на насочване в избраната позиция, от това зависи точността на стрелбата.

ТОС-1А "Солнцепек" е огнеметна система на танково шаси. Тя е на въоръжение във войските на РХБЗ. Използва неуправляеми реактивни снаряди с калибър 220 мм с термобарична бойна глава, което позволява унищожаването на личен състав, оборудване и укрепления на противника с обемна експлозия. Пусковата установка може да побере до 24 снаряда, способни да покрият площ до 40 хиляди квадратни метра. Пълният залп отнема шест секунди. Обсегът на стрелба е от 400 метра до шест километра. Пробегът по магистрала е 550 километра. Екипажът се състои от трима души.