Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин завършиха преговорите под формата на видеоконференция. Разговорът между двамата лидери започна, според Централната телевизия на Китай, е продължил малко повече от час, предава ТАСС.

В началото на онлайн срещата Путин махна с ръка към колегата си в знак на поздрав, като нарече Си Дзинпин "свой скъп приятел“. Китайският лидер отговори с подобен жест и широка усмивка. Путин отбеляза, че настоящата среща "дава възможност да се обсъдят задълбочено развитието на руско-китайските отношения, всестранното партньорство и стратегическото взаимодействие“.

Президентът нарече "тези отношения истински модел на междудържавно сътрудничество през XXI век“. По думите му между двете страни е изграден нов модел на взаимодействие, "основан между другото на принципи като ненамеса във вътрешните работи и зачитане на интересите на другия, решимост общата граница да се превърне в пояс на вечен мир и добросъседство“. Путин добави, че тясната координация на действията на Русия и Китай на световната сцена и отговорният съвместен подход към решаването на наболели световни проблеми са се превърнали във важен фактор за стабилността в международните отношения.

Руският президент отбеляза също, че Москва и Пекин неизменно се подкрепят по въпросите на международното спортно сътрудничество, включително отхвърлянето на всякакви опити за политизиране на спорта и олимпийското движение. Той изрази увереност, че предстоящите зимни олимпийски игри ще се проведат на най-високо ниво, защото "Китай знае как да го направи“.

Руският лидер изрази надежда, че следващия февруари най-накрая ще може да се срещне лично със Си Дзинпин в Пекин, където те ще проведат разговори и след това ще участват в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри. Той благодари на китайския си колега "за поканата да присъства на това знаково събитие“. Си Дзинпин отговори, че с нетърпение очаква "олимпийската среща“ с Путин.

Превод и редакция: Иван Христов