Срещата на външните министри на страните от Групата на седемте (Г-7) започна в събота в Ливърпул с обсъждане на Русия. Лиз Тръс, министър на външните работи на Великобритания, написа на страницата си в "Туитър“, че сутринта е обсъдила с германския си колега Аналена Бербок ситуацията на руско-украинската граница, предава TACC.

"Говорихме за нашия единен фронт пред лицето на руската агресия в Украйна, за предаването на щафетата в Г-7 и тясното сътрудничество по време на председателството на ФРГ в Г-7, както и за насърчаване на свободата и демокрацията“, пише Тръс.

Както следва от съботната програма на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, разпространена от Държавния департамент, сутрешната сесия включва и обсъждане на отношенията с Китай и ситуацията в Западните Балкани. След приключването му в традиционната официална фотография ще участват външните министри на Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония – страните от това неформално обединение на икономически развитите страни.

Говорейки за целите на двудневната министерска среща преди нейното начало, Тръс обеща да призова страните от Г-7 да засилят сътрудничеството в светлината на ситуацията в Украйна, както и да предоставят сигурност и икономическа подкрепа на страните, които защитават принципите на свободата по света. От външното министерство съобщиха още, че по време на срещата в Ливърпул министрите ще обсъдят политическите кризи в Мианмар и Етиопия и хода на преговорите по иранската ядрена програма.

Събитието, което ще се проведе в присъствен формат, включва и представители на страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), което отразява ангажимента на Обединеното кралство за активно развитие на отношенията с Индо-Тихоокеанския регион след Брекзит.

Програмата на първия ден предвижда обсъждане на "въпроси на геополитиката и сигурността", икономическо партньорство, както и провеждане на двустранни контакти. Страните от АСЕАН ще се включат в преговорите на 12 декември, тъй като участват в дискусиите за укрепване на сътрудничеството в Индо-Тихоокеанския регион, както и в областта на здравеопазването и борбата с неравенството между половете.

Предишната среща на външните министри на Г-7 се състоя в Лондон през май. Лидерите на неформалната асоциация от своя страна проведоха среща на върха на 11-13 юни в английското графство Корнуол.

Превод и редакция: Юлиян Марков