Напрежението между Запада и Русия по повод Украйна увеличава вероятността от въвеждане на нови санкции срещу Москва. Както във Вашингтон, така и в Брюксел, се занимават активно с подготовката на мерките. Засега говорим само за хипотетични ограничения, но някои от тях най-вероятно ще бъдат на въоръжение на Запада, пише ТАСС в материал за възможните санкции срещу Русия в случай на интервенция в Украйна.

Европейските мерки

В понеделник Европейският съюз обяви готовността си да приложи "масивни“ ограничения. В същото време след срещата на 27 външни министри от общността блокът не представи конкретни мерки.

Преди началото на срещата датският външен министър каза, че това са "безпрецедентни“ санкции, а негов колега от Литва отбеляза, че мерките трябва да бъдат "непоносими“. В окончателното изявление на Съвета на ЕС се казва, че всяка "по-нататъшна руска военна агресия“ срещу Украйна ще има значителни последици и висока цена.

"Това включва широк набор от секторни и индивидуални ограничителни мерки, които ще бъдат предприети в координация с нашите партньори. ЕС ускорява подготвителната работа в тази посока“, отбелязва съветът.

По-късно същата вечер германското списание Der Spiegel съобщи, че България, Дания, Литва, Румъния настояват ЕС да разшири санкциите срещу Русия, наложени във връзка с присъединяването на Крим. Твърди се, че искат да включат още пет лица или организации в списъка със санкции на ЕС, но няма подробности, докато не бъде взето официално решение. Във Великобритания беше изготвен отделен законопроект за санкции. Той обаче все още не е представен пред обществеността.

Що се отнася до единния отговор на ЕС, Der Spiegel пише, че все още не е взето решение за евентуален нов пакет от санкции срещу Русия в случай на конфликт с Украйна. САЩ координират мерките си с Европа и се опитват да сведат до минимум собствените си загуби.

Проекти за санкции на САЩ

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен САЩ смятат, че антируските мерки трябва да се въвеждат само в случай на агресивни действия срещу Украйна, но не и преди те да започнат.

Както посочиха във Вашингтон, въпреки факта, че подробностите за санкциите все още се обсъждат с европейците, като цяло антируските мерки "вече са готови“. Още на 12 януари група демократи, водена от председателя на комисията по външни работи Робърт Менендес, представи своя законопроект в Сената, озаглавен Законът за защита на суверенитета на Украйна от 2022 г., който предлага:

-санкции срещу руски държавни банки и финансови институции, включително Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк и Руския фонд за преки инвестиции;

-ограничаване на участието на чуждестранни компании в руски петролни проекти;

-забрана на инвестициите в нови емисии на руския държавен дълг;

-да се обмисли изключване на Русия от системата SWIFT;

-налагане на лични санкции срещу президента Владимир Путин, както и военни и държавни служители, включително министър-председателя, ръководителите на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ и други представители на военното ръководство;

-потенциално да се наложат санкции срещу "Северен поток2“.

Подобни мерки, с известни уговорки, се предлагат и от лагера на републиканците. Сенаторът републиканец Марк Рубио е автор на Закона за възпиране на авторитарните военни действия от 2022 г., в който той призовава за разширяване на кръга от страни, бойкотиращи "Северен поток 2“. Друг пакет ("Законът за отговорността на Путин“) се появи на 20 януари по инициатива на републиканския конгресмен Джим Банкс, в съавторство с негови съпартийци. В него те предлагат да се признае Русия за държава-спонсор на тероризма, а милициите в Донбас - за терористи.

Много точки във всички тези проекти се повтарят взаимно - това е прекъсване на връзката със SWIFT, забрана за операции с руски държавен дълг, лични санкции срещу руски високопоставени служители и бизнесмени, както и лично срещу Владимир Путин. Между другото, Кремъл предупреди, че тези мерки ще означават прекъсване на отношенията.

В същото време Емили Хорн, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза по-рано, че американската администрация подкрепя инициативата на демократите. Това е проектът Менендес.

Какви ще са потенциалните последствия от новите санкции

САЩ обещават, че инвазията на Русия в Украйна "ще бъде катастрофа“ за Москва (руските власти отхвърлят да имат подобни планове - бел. ТАСС). В същото време президентът Байдън посочва, че мащабът на потенциалните санкции от Вашингтон и съюзниците ще зависи от конкретните руски действия.

Говорим за възможно налагане на санкции, свързани с доларови транзакции, които според Байдън ще имат "отрицателно въздействие върху икономиките на Европа“, но "опустошително въздействие върху Русия“.

Миналата година Белият дом вече забрани на американските финансови институции да купуват руски държавни облигации директно от държавни агенции. Но санкциите не засегнаха вторичния пазар, оставяйки го като възможна следваща стъпка.

Освен това, според вестник Bild, в средата на януари директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е предложил санкции на съюзниците, които могат да засегнат износа на суровини и оръжия от Русия. Освен това беше предложено значително да се намали броят на персонала на руските дипломатически мисии в западните страни.

Забрана за доставка на полупроводници

САЩ говорят и за възможно ограничаване на доставките на полупроводници за Русия, което ще нанесе удар по високотехнологичните сектори на руската икономика. Тези компоненти присъстват в почти всички съвременни електронни устройства. Според съобщения в медиите Белият дом вече е предупредил производителите на чипове да бъдат подготвени за подобен сценарий. Освен САЩ, този пазар е доминиран от Тайван, Южна Корея, Европа и Япония, с които Вашингтон се твърди, че също се консултира за възможни съвместни ограничения.

Забраната за износ на американски високотехнологични продукти за Русия може да варира от авионика и инструменти до смартфони, игрови конзоли и телевизори. Според официални лица, цитирани от The Washington Post, тези мерки могат да лишат руснаците от някои модели смартфони, таблети и игрови конзоли.

Освен това ограниченията биха могли да засегнат критични сектори на руската индустрия, включително секторите на отбраната и гражданската авиация, което ще навреди на руските "високотехнологични амбиции“.

Администрацията все още не е решила дали да наложи ограничения за износ върху стратегически сектори или да ги разшири до ежедневните устройства.

Компромиси с Германия

Засега САЩ и ЕС продължават да търсят споразумение относно обхвата на мерките. Въпреки изявленията на Запада за готовността му да действа като единен санкционен фронт, ако е необходимо, в пресата има съобщения, че Германия е загрижена за последствията от определени мерки.

Така, според съобщение на Bloomberg, германското правителство твърди, че настоява руският енергиен сектор да не подлежи на евентуални финансови ограничения. Германските власти се опасяват, че без такова изключение енергийните доставки за Европа ще бъдат застрашени, а забраната за транзакции с руски банки ще нанесе сериозни щети на финансовите институции на ЕС.

"Същата обосновка важи и за изключването на руските банки от системата SWIFT“, цитира агенцията извадка от документа. Според различни експерти САЩ и Германия също ще пострадат от тази мярка, тъй като техните кредитни институции са чести потребители на системата в руските банки.

Още на 17 януари германският вестник Handelsblatt, позовавайки се на източници от германското правителство, написа, че властите на САЩ и ЕС уж вече не обмислят да изключат Русия от SWIFT. Служителите обаче казват, че не са изключени никакви действия.

Санкциите срещу "Северен поток 2“, който е построен и преминава процес на сертификация, остават друг чувствителен въпрос. Берлин уверява САЩ, че в случай на нахлуване в Украйна руският газ няма да минава през газопровода. Ръководството на Социалдемократическата партия на Германия и канцлерството, според Bloomberg, не са готови по принцип да се откажат от газопровода, което предизвиква раздразнение във Вашингтон. Освен това Берлин продължава да се противопоставя на доставката на оръжие за Украйна.

"Всяка от страните има свое мнение и приоритети, но не мисля, че е имало особени търкания с Берлин по този въпрос“, каза Карън Донфрид, помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. Според нея възгледите на Берлин за случващото се на руско-украинската граница не се различават от позицията на европейските съюзници и САЩ.

Какво казва Кремъл за санкциите

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков в интервю за CNN заяви, че санкциите, предложени в САЩ срещу руското ръководство, могат да доведат до прекъсване на отношенията между двете страни.

Преди това той също така отбеляза, че Москва е изключително негативно настроена към проектите на различни ограничения. "Особено на фона на продължаваща серия от преговори, макар и неуспешни, но преговори“, подчерта той. Тоест дипломатическата линия все още е приоритет.

Според представителя на президента санкционната реторика не допринася за по-нататъшното търсене на взаимноизгодни решения и за формирането на конструктивна атмосфера. Според Песков по отношение на възможните санкции също е по-добре да се съсредоточим не върху медийни спекулации, а върху официални изявления на европейски и американски официални лица.

Превод и редакция: Иван Христов