Пожар е възникнал в петролна рафинерия в Тюменска област, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации в региона.

"Потвърждавам факта (за пожар в Антипинската нефтена рафинерия)“, каза събеседникът на агенцията, отговаряйки на въпрос на кореспондент на ТАСС за пожара в завода.

Според източник на ТАСС от службите за спешна помощ в региона няма пострадали. Пожарът е локализиран.

Според пресслужбата на Министерството на извънредните ситуации в региона в рафинерията се е запалила инсталация за дълбока преработка на мазут. "В 09:42 часа (06:42 часа българско време) на 4 януари е получено съобщение за пожар в цеха за дълбока преработка на мазут на територията на Антипинската нефтена рафинерия“, съобщиха от пресслужбата. Огънят се е разпространил на 100 кв. м, технологичният блок гори. Гасенето се извършва от противопожарната служба на обекта

Пресслужбата на администрацията на град Тюмен допълни пред ТАСС, че в града е създаден оперативен щаб за гасене на пожара и всички специалисти от щаба се намират на място в завода. Източник на ТАСС в предприятието уточни, че край мястото, където е избухнал пожара, няма резервоари за петрол.

Антипинската рафинерия е най-голямата независима петролна рафинерия в Русия, разположена в индустриалната зона на Тюмен. Свързана е с главен петролопровод (с капацитет 7,5 милиона тона годишно) и продуктопровод (с капацитет 2,3 милиона тона годишно). През 2016 г., според рейтинга на Forbes, компанията заема 43-то място по приходи сред 200-те най-големи частни компании в Русия

Превод и редакция: Юлиян Марков