Арменската гражданска авиация даде разрешение на арменската авиокомпания Flyone Armenia да изпълнява чартърни полети по маршрута Ереван - Истанбул - Ереван. Това каза за ТАСС председателят на борда на компанията Арам Ананян.

"Flyone Armenia преди няколко дни се обърна към авиационните власти на Армения и Турция с искане за получаване на разрешение за извършване на чартърни полети по маршрута Ереван - Истанбул - Ереван. Благодарим на арменските авиационни власти за положителния им отговор", отбеляза той и добави че компанията сега чака разрешение от турска страна.

На 16 декември турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара разглежда заявки на турски и арменски авиокомпании за извършване на полети по маршрута Истанбул - Ереван - Истанбул.

Въпреки общата граница между Армения и Турция няма дипломатически отношения. През 2009 г. в Цюрих външните министри на двете държави подписаха протоколи за установяване на дипломатически отношения и за принципите на отношенията, но тези документи не бяха ратифицирани. На 1 март 2018 г. Ереван обяви анулирането на протоколите.

По-рано Анкара и Ереван информираха за назначаването на специални представители за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Юлиян Марков