Руският президент Владимир Путин ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан във вторник в Москва, информира ТАСС.

Както по-рано съобщи пресслужбата на Кремъл, се планира да се обсъдят въпроси за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в търговската, икономическата, енергийната, културната и хуманитарната област, както и да се обменят мнения по актуални въпроси на европейска сигурност.

Прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков също каза, че визитата на Орбан е много важна, Кремъл разчита на ползотворна среща. В резултат на това е планирана съвместна пресконференция.

По-рано Песков спомена, че Русия е впечатлена от "независимия подход на Унгария към задоволяване на собствените си интереси и избора на собствени партньори“.

В края на декември Путин в новогодишния си поздрав към Орбан отбеляза, че през 2021 г. е направено много за развитието на руско-унгарските връзки и изрази надежда за продължаване на тясната съвместна работа по актуални въпроси. Президентът на Руската федерация също високо оцени двустранното сътрудничество в борбата с коронавирусната инфекция през 2021 г.

В тази връзка се очаква по време на разговорите премиерът на Унгария да обсъди въпроса за производството в страната на руската ваксина срещу коронавирус "Спутник V“. Държавното предприятие, където ще се произвеждат ваксините, трябва да започне работа в град Дебрецен до есента. Унгарският външен министър Петер Сиярто каза по-рано, че ваксината е работила много добре в Унгария, където около милион души са били ваксинирани със "Спутник V“.

Преди посещението си в Москва Орбан също изрази желание да обсъди с Путин въпроси на европейската сигурност и потвърди, че Унгария призовава за дипломатическо уреждане на ситуацията около Украйна. Той каза, че преди пътуването ще говори за това с европейските си колеги.

В края на миналата година Русия започна преговори със САЩ и НАТО за гаранции за сигурност. На 17 декември руското външно министерство публикува руски проекти на споразумения за гаранции за сигурност. Те предполагат, наред с други неща, отказ от разширяване на Северноатлантическия алианс на изток, включително отказ да се приеме Украйна като част от Алианса, както и въвеждане на ограничения за разполагане на сериозни нападателни оръжия, по-специално ядрени .

Миналата седмица САЩ и НАТО предоставиха на Русия писмени отговори на тези предложения. Както съобщи пресслужбата на Кремъл, по време на разговор с френския президент Еманюел Макрон Путин е отбелязал, че Вашингтон и Брюксел не са взели предвид фундаменталните опасения на Русия в отговорите си.

В дневния ред на посещението на Орбан в Москва е и обсъждане на възможността за разширяване на газовото споразумение с Русия, сключено през септември миналата година. Сиярто обясни в интервю пред репортери, че Будапеща очаква да се договори за увеличаване на доставките на руски газ за страната през Сърбия с 1 милиард кубически метра годишно.

В края на януари унгарският външен министър проведе телефонен разговор с руския вицепремиер Александър Новак. Както се съобщава на сайта на руското правителство, миналата година обемът на доставките на газ за Унгария се е запазил на ниво от 5,9 милиарда кубически метра. Горивно-енергийният комплекс заема специално място в двустранните търговско-икономически отношения, а Руската федерация запазва позицията си на най-големия доставчик на природен газ за Унгария, като ежегодно изпълнява договорните си задължения към унгарските партньори.

Два дългосрочни договора, в сила от 1 октомври, предвиждат доставката на Газпром за Унгария на общо 4,5 милиарда кубически метра гориво годишно по тръбопроводи през Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна. Споразумението е разработено за период до 15 години и може да бъде преразгледано десет години след началото на изпълнението.

Както посочи Сиярто в интервю за ТАСС, друга важна тема на преговорите по време на посещението на унгарския премиер в Русия ще бъде изграждането на АЕЦ "Пакш-2“. Унгарското правителство очаква, че след издаването на всички необходими разрешителни от Националната агенция за атомна енергия, строителството на втория етап от станцията ще започне до средата на тази година.

Сега в атомната електроцентрала, построена по съветски проект, на 100 км южно от Будапеща на брега на Дунав, има четири енергоблока с реактори ВВЕР-440. Предвижда се до края на това десетилетие да бъдат пуснати в експлоатация два нови реактора ВВЕР-1200. Според ръководителя на унгарското външно министерство, заедно с развитието на слънчевата енергия, това ще позволи на Унгария да стане енергийно самодостатъчна държава.

Освен това външният министър заяви пред ТАСС, че Орбан ще обсъди полета на унгарски астронавт до МКС до средата на десетилетието. Досега единственият унгарски астронавт, който е бил в космоса, е Берталан Фаркаш, който лети през 1980 г. на съветския космически кораб "Союз“.

Превод и редакция: Иван Христов