Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза, че Великобритания е доставила на страната военна помощ под формата на каски, бронежилетки и други военни стоки. Той написа това в "Туитър“ и е цитиран от TACC.

"На 8-9 февруари в Украйна пристигна товар с военно-техническа помощ от Великобритания. Военни стоки и оборудване за силите за териториална отбрана на Въоръжените сили на Украйна", пише той. Министърът уточни, че британската страна е доставила бронежилетки, каски и други стоки.

Украинският посланик в Лондон Вадим Пристайко каза на 8 февруари, че Украйна ще получи противокорабни ракети от Обединеното кралство в помощ на украинските военноморски сили в Черно и Азовско море.

На 12 ноември Украйна и Великобритания подписаха в Лондон рамково споразумение за британска кредитна подкрепа за развитие на способностите на украинските военноморски сили, предвиждащо заем до 1,7 млрд. британски лири. Според украинското издание "Зеркало Недели“, средствата се планира да се използват за изграждане на осем ракетни катера, придобиване от Обединеното кралство на два миночистача и създаване на две военноморски бази в Украйна. Твърди се, че благодарение на тези средства Киев ще покрие приоритетните нужди на своя флот.

Превод и редакция: Юлиян Марков