Руският президент Владимир Путин и френският президент Еманюел Макрон в нощта срещу понеделник проведоха втори за денонощието телефонен разговор за ситуацията в Украйна. Това съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от TACC.

"Тази нощ, около 1 часа след полунощ (около полунощ българско време), по инициатива на президента Макрон лидерите на Русия и Франция проведоха втория си телефонен разговор за деня“, каза той. "Президентите продължиха да обсъждат ситуацията около Украйна“, каза говорителят.

"Те подчертаха необходимостта от продължаване на диалога между външните министерства и политическите съветници (в Нормандския формат (Русия, Германия, Франция, Украйна))“, каза Песков. "В близко бъдеще са възможни и контакти между Русия и Франция на ниво външни министри“, добави той.

Песков каза, че телефонният разговор между Путин и Макрон е проведен по инициатива на Париж.

"Всъщност днес, някъде около един сутринта, имаше втори (през последните 24 часа) телефонен разговор с президента Макрон. Самият Макрон инициира този телефонен разговор“, каза той.

Неделни разговори

В неделя пресслужбата на Кремъл съобщи за разговор между Макрон и Путин, в който руският лидер, наред с други неща, заяви, че зад ескалацията на ситуацията в Донбас стоят провокации на киевските сили за сигурност. Освен това по време на разговора "беше привлечено вниманието към продължаващото "напомпване" на Украйна на модерни оръжия и боеприпаси от страните от НАТО “. Също така руската страна подчерта, че Киев само имитира преговорния процес, като упорито отказва да изпълнява Минските споразумения и споразуменията, постигнати в Нормандския формат.

Пресслужбата отбеляза, че предвид остротата на текущото състояние на нещата президентите смятат за целесъобразно да се засили търсенето на решения чрез дипломатически средства чрез външните министерства и политическите съветници на лидерите на страните, участващи в Нормандския формат.

Впоследствие френският телевизионен канал BFM съобщи за втория разговор на лидерите за ден. След разговор с Путин, Макрон е разговарял и с президента на САЩ Джо Байдън, с украинския президент Владимир Зеленски, с германския канцлер Олаф Шолц и с британския премиер Борис Джонсън.

По-късно Елисейският дворец съобщи, че Макрон е предложил да се проведе среща на върха между Байдън и Путин, а след това и със съответните заинтересовани страни, за да се обсъди сигурността и стратегическата стабилност в Европа. Според френската страна ръководителите на САЩ и Русия са се съгласили с провеждане на такава среща на върха. Въпросите за тази среща ще бъдат подготвени от руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Антони Блинкен по време на срещата им на 24 февруари.

Превод и редакция: Юлиян Марков